Gorki List nagradom publike za najbolji film, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog uglasagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu

Gorki List nagrada publike ovogodišnjeg 29. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu Blizu, reditelja Lukasa Donta. Film je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa.

U ostvarenju Blizu, intenzivno prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija,iznenada je prekinuto. Pokušavajući da shvati šta se desilo, Leo je potražio pomoć Remijevemame Sofi. Ovaj film je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

Foto: redportal.rs

Kroz ovogodišnje 29. izdanje Festivala evropskog film Palić, nastavlja se višegodišnja saradnjaGorkog Lista i Festivala evropskog filma. Kao odani prijatelj Festivala evropskog filma Palić većpune 24 godine, Gorki List upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče narazmišljanje i na reakciju gledaoce i poziva ih da otvorenih čula prate svet oko sebe!

Gorki List nagradom publike za najbolji film, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog uglasagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu. Na taj način uvaženo je, poredmišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnostii posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva nadrugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija, Festival evropskog filma i Gorki Listovom nagradom pozvali su posetioce festivala da nakon projekcija glasaju za najbolji film izbogatog filmskog opusa evropske kinematografije, koji su prikazani na ovogodišnjoj 29. po redufilmskoj smotri. Gorki List nagrada publike, ove godine sedmi put za redom nepogrešivo jeočitala puls publike, a film koji je imenovan kao laureat dobija posebno dizajniranu statuu.

Foto: redportal.rs

Prethodni laureati ove nagrade bili su: 2016. godine mađarski film Ubica čistog srca reditelja Atile Tila, 2017. godine film „O telu i duši“ rediteljke Ildiko Enjedi, 2018. godine belgijsko-holandska koprodukcija Devojke, 2019. film Jadnici francuskog reditelja Lađa Lija, 2020. Ime naroda Darka Bajića, a prošle godine Nečista krvGreh predaka Milutina Petrovića.

Pored bogatog filmskog programa, publika festivala uživala je u brojnim dinamičnim pratećimsadržajima, a ove godine je tradicionalna saradnja sa Gorkim Listom, koji je nezaobilazan deoumetničke scenografije festivala, proširena i na muzički deo festivalskog programa i koncert Brkova koji je okupio brojnu publiku, pre svega mlade. To je ujedno i potvrda da se dobra prijateljstva razvijaju i da dugo traju. Neka traje!

Autor: redportal.rs

#Festival

#Gorki List nagrada

#Palić film festival

#film