Nakon velikih mučenja bačen je u tamnicu gde mu se opet javio Gospod Isus Hristos, koji ga je i krstio i nadenuo mu ime Prokopije.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Prokopija. On je bio hrišćanski svetitelj iz 4. veka. Rođen je u Jerusalimu na rođenju je dobio ime Neanije i bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

Jednog dana dogodio se jak zemljotres, nakon čega mu se obratio Bog rečima: 'Neanije, gde ideš, i na koga ustaješ?'. Na njegovo pitanje: "Ko si ti, Gospode? Ne mogu da te poznam" pokazao se u vazduhu svetao krst, kao od kristala, i začuo se glas: "Ja sam Isus raspeti sin Božji ovim znamenjem koje si video pobeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom".

Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. naredio da se napravi onakav krst kakav je video. Ustao je protiv hrišćana i kao pobednik ušao je u Jerusalim rekavši majci da je on sad hrišćanin.

Po hapšenju izveden pred sudiju, tada je skinuio vojvodski i mač, i bacio ga pred sudiju, dokazujući mu da je on samo Hristov vojnik. Nakon velikih mučenja bačen je u tamnicu gde mu se opet javio Gospod Isus Hristos, koji ga je i krstio i nadenuo mu ime Prokopije.

Sveti Prokopije je pogubljen u Kesariji Palestinskoj i uvenčao se vencem besmrtne slave 8. jula 303. godine.

U Srbiji su kamenoresci i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. U nekim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence, kao i da treba izbegavati se kopanje, čak i sahranjivanje. Kažu na  današnji dan "ne valja bosti 'ni zemlju, ni platno', jer nije dobro zbog ujeda zmija.

U Nišu je pre Nemanjića postojao manastir Svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku.

U centar okruga Topličkog, došao je i kralj Aleksandar u pratnji vojvode Koste Milovanovića - Pećanca, da zajedno sa arhiepiskopom pećkim, patrijarhom srpskim Varnavom, predsednikom Vlade kraljevine Jugoslavije Nikolom Uzunovićem i mnogim drugim državnim zvaničnicima oda počast i pokloni se stradalim Topličanima u ratovima od 1912-1918. i tom prilikom otkrije spomenik palim Topličanima. 

Crkva Svetog Prokopija u Prokuplju je bila centar topličke Episkopije. Za 1000 godina postojanja crkve, koji je organizovan 9. septembra 1934. osveštan je spomenik junacima palim u Topličkom ustanku i ratovima tog doba. 

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Prokuplje

#Slava

#praznik

#sveti prokopije