Najčešće stvari u koje verujemo 🤔

Ima mnogo netačnih pretpostavki o plodnosti i sterilitetu. Evo u šta ne smete da verujete jer možete sebi narušiti zdravstveno psihičko stanje. Neke činjenice su tačne, ali pogrešno prikazane.

Dobro zdravlje = dobra plodnost

Plodnost opada sa godinama, bez obzira na opšte stanje organizma i dobro zdravlje. Jednostavno, ne postoji ništa što može da odloži smanjenje plodnosti.

Problemi sa plodnošću počinju u 35. godini života

Mnoge žene dostignu vrhunac po pitanju plodnosti već u svojim ranim dvadesetim godinama. Ovo je ujedno i doba kada većina žena uopšte ne razmišlja da ima decu, pa ni o tome da biološki sat neumorno otkucava. Stoga je jako bitno da se žene upoznaju sa ovim u ranoj mladosti.

Foto: unsplash.com/We-Vibe WOW Tech

Začeće se događa u samom momentu seksa

S obzirom da spermatozoidi mogu da prežive u ženskim reproduktivnim organima čak 3-5 dana, žena može da ostane trudna iako je imala seksualni odnos nekoliko dana pre same ovulacije.

Začeće je jednostavno nakon prvog deteta

Ovo stanje se naziva sekundarna neplodnost (problem začeća drugog ili sledećeg deteta) i češća je pojava nego što verovatno mislite.

Ne može se zatrudneti za vreme menstrualnog krvarenja

Nekad se dešava da žena ovulira već, na primer, 7. dan ili da ima duže krvarenje koje traje do ovulacije. A s obzirom da smo već istakli da sperma može da preživi u cervikalnoj sluzi prosečno od 3 do 5 dana, sve je moguće.

Autor: Redportal.rs

#mitovi

#plodnost

#sterilitet