Žrtva ustaškog genocida nad Srbima u NDH

Deda predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ubijen je 1941. godine u genocidu koji je Nezavisna Država Hrvatska sprovodila nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata.

Na zvaničnom sajtu Spomen područja Jasenovac, koje deluje kao organ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, može se pronaći poimenični spisak žrtava koncentracionog logora Jasenovac. Među imenima žrtava nalazi se i Anđelko Vučić, rođen 1892. godine u Čipuljićima (opština Bugojno), kao sin Antonija Vučića. Pored njegovog imena, uz nacionalnu odrednicu da je bio Srbin, stoji da je ubijen u logoru Stara Gradiška, koji je bio podlogor Jasenovca.

Deda Aleksandra Vučića bio je jedan od najbogatijih Srba u Čipuljiću. Ustaše su ga odvele u prvoj grupi Srba koje su tu zarobili. Kako je ubijen neposredno pre rođenja sina, otac predsednika Srbije nikada nije video svog oca, ali je po njemu dobio ime Anđelko.

Ovde se mogu pronaći i podaci o Kosti Vučiću iz Čipuljića, takođe ubijenom u logoru Stara Gradiška. Pored toga, u posleratnim istraživanjima je utvrđeno da je 5 članova porodice Vučić iz Čipuljića ubijeno u ustaškom genocidu nad Srbima.

Podsećamo, Ministarstvo inostranih poslova Republike Hrvatske je, preko ambasade u Beogradu, dostavilo notu o zabrani predsedniku Srbije da poseti kompleks logora Jasenovac.

Autor: redportal.rs

#Anđelko Vučić

#Genocid

#Genocid nad Srbima

#Logor Jasenovac

#Nezavisna Država Hrvatska

#aleksandar vučić

#jasenovac

#ndh