Za vreme Drugog svetskog rata bio je partizanski kurir, nosio je pisma u Pariz. 📧

Fudbaler Aleksandar Tirnanić - Tirke bio poslat u zaborav sve dok nije snimljen serijal Montevideo, Bog te video, koji prikazuje učešće reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na Prvom svetskom prvenstvu. Čuveni Tirke je rođen 15. jula 1910. u Krnjevu u Kraljevini Srbiji.

Njegov otac je poginuo kao vojnik u Prvom svetskom ratu. Nedugo po njegovom rođenju porodica se preselila u Beograd, živeo je sa majkom i stalno je umesto da uči igrao fudbal u blizini Bare Venecije.

Već sa 17 godina bio je tandem sa Mošom Marjanovićem u reprezentaciji. Igrao je za FK BSK. Nije se mnogo pridržavao današnjih pravila i često je bio gost u raznim beogradskim kafanama. Za svoj BSK je odigrao 500 utakmica i bio 5 puta prvak Jugoslavije.

Sa reprezentacijom Jugoslavije učestvovao je na Prvom svetskom prvenstvu u Urugvaju, tada je bio najmlađi igrač koji je postigao gol. Za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije nastupao je od 1929-1940. odigrao je 50 utakmica i postigao je 12 golova.

Nakon dolaska Hitlera na vlast revolucionarni radnički pokreti su se masovno oformljavali širom Evrope, Tirke je bio blizak sa Kočom Popovićem, Ivom Lolom Ribarem i Veselinom Maslešom. Za vreme rata bio je partizanski kurir, nosio je pisma u Pariz.

Nakon Drugog svetskog rata bio je selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije i to čak 102 puta. Poznati selektor Miljan Miljanić je svoj rad bazirao na Tirketovoj trenerskoj školi.

Tirke je umro 13. decembra 1992. u Beogradu.

Glumac Miloš Biković je u serijalu Montevideo, Bog te video otelotvorio fudbalera i tako ga otrgo od zaborava.

IZVOR: YT / Meridian Sport TV

Autor: Redportal.rs

#ROĐENDAN

#fudbal

#tirke