Iza njenog imena koje na srpskom znači to što znači, krije se zanimljiva priča

Prošlo je već 25 godina od izlaska tada velikog filmskog hita Lika (ili Luka, kako vam je draže) Besona pod imenom Peti element, u kojem je zaista uživala cela planeta, pre svega jer se radilo o SF ostvarenju koje je nastalo na frankofonoj tradiciji ovog žanra, za koju bi se opet reklo da se ponajviše oslanjala na vizije čuvenog strip-autora Žan Žiroa - Mebijusa (Moebius).

Za domaću publiku, međutim, najzanimljiviji deo je predstavljala činjenica da je famoznu Lilu (praktično nadčoveka) glumila Mila Jovović, čiji je otac Bogdan Jovović, Srbin iz Crne Gore. Međutim, osim njenog imena, još jedna stvar vezana za ovaj film nam je zazvučala srpski, ne bez razloga.

IZVOR: YT / Darius Garewal

Ako se sećate, negde na sredini filma, gledali smo nastup galaksijski poznate operske pevačice, koja očigledno pripada nekoj neimenovanoj vanzemaljskoj rasi. Ono što nam je zazvučalo poznato jeste njeno ime, koje glasi Plavalaguna.

Naravno, postoji razlog i zašto njeno ime znači to što znači na našem jeziku, kao i to što ima zaista - plavu boju kože. 😊

IZVOR: YT / Screen Themes

Pre svega, Mila Jovović je glumila devojku Lili (u Petom elementu se zove slično - Lilu) u filmu Povratak u Plavu Lagunu šest godina pre toga, koji je, po svemu sudeći, u dobroj meri inspirisao samog Besona.

Drugi razlog se krije u činjenici da je letovalište Plava laguna u Poreču (Hrvatska) dugo vremena bilo omiljeno mesto za odmor ovog francuskog režisera, tako da je i to iniciralo inspiraciju za divin lik.

IZVOR: YT / retromatinee

Zanimljivo je da je ulogu dive zapravo tumačila francuska glumica Mejben Le Besko, koja je u to vreme bila Besonova supruga, dok joj je fenomelan glas, koji naizgled radi nemoguće prelaze, pozajmila albanska pevačica Inva Mula Čako.

Istina, veze Lika Besona sa našim podnebljem se tu ne završava, jer ne samo da su tokom devedesetih njegovi filmovi poput serijala Taksi uvek bili željno iščekivani i izuzetno gledani, već je i izvestan broj filmova njegove produkcije i sniman kod nas.

Zapravo, nedavno su u Beogradu snimane mnoge scene za njegov film Ana, tako da se možemo nadati da će naša kultura i dalje provejavati kroz njegova dela.

Autor: redportal.rs

#5. element

#Brus Vilis

#Inva Mula Čako

#Inva Mula-Tchako

#Lilu

#Luk Beson

#Maiwenn Le Besco

#Mejven Le Besko

#Mila Jovović

#Plava Laguna

#Plavalaguna