Otac srpske kriminalistike i policijskog školstva

Na današnji dan 1875. godine rođen je dr Rodolf Arčibald Rajs, švajcarski forenzičar, hemičar i profesor Univerziteta u Lozani.

Rodio se u nemačkom gradu Hauzah u pokrajini Baden-Virtemberg. Školovao se na Univerzitetu u Lozani, gde doktorira i postaje redovni profesor 1906. godine.

Na početku Prvog svetskog rata 1914. godine, Kraljevina Srbija ga je pozvala da dođe i sačini stručne izveštaje o zločinima austrougarske vojske nad srpskim narodom. Rajs je sve to brižljivo dokumentovao i o zločinima izveštavao svetsku javnost. Sa srpskom vojskom je prešao Albaniju i bio na Solunskom frontu.

Nakon rata, oduševljen srpskom hrabrišću i vrlinama, odlučuje da ostane sa srpskim narodom. Primljen je u državnu službu i imenovan za prvog upravnika prve srpske i jugoslovenske Policijske škole, čiji je naslednik danas Kriminalističko-policijski univerzitet. Od države je dobio skromnu kuću na Topčideru, koju je nazvao vila Dobro Polje, po mestu na kojem se odigrala važna bitka na Solunskom frontu.

Preminuo je 1929. godine. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, a po njegovom ličnoj želji njegovo srce je pohranjeno u urnu na vrh Kajmakčalana. Urna je oskrnavljena od bugarskim okupatora za vreme Drugog svetskog rata.

Autor: redportal.rs

#Arčibald Rajs

#Kraljevina Srbija

#Prvi svetski rat

#Veliki rat

#srpska vojska