Sigurno vam je poznata ova pesma, ali o čemu je ona zapravo?

Polovinom prošlog veka, tačnije 1955, u samo praskozorje rokenrola, u Filadelfiji (SAD) nastala je zanimljiva grupa koju je činio kvartet izuzetno dobrih pevača po imenu Deni end džuniors (Danny and the Juniors). Ubrzo su se probili, a kao njihov najveći hit koji se i danas može čuti bila je pesma At the Hop, zanimljive melodije i dobro postavljenog teksta kojom su se tinejdžeri pozivali da odu do hopa. Međutim, jeste li se ikad zapitali šta je zapravo bio hop?

Zapravo, radi se o tadašnjem slengu kojom su nazivane igranke za srednjoškolce, što je zanimljiva priča sama za sebe. U to vreme igranke su se organizovale u školskim fiskulturnim salama (što je i danas čest slučaj u SAD), a budući da je korišćenje cipela znalo da oštećuje parket, kao i činjenica da je izlazak i ples u patikama smatran za nešto nepristojno, obuća se ostavljala na ulazu dok se u sali plesalo samo u čarapama.

Iako se za ovakvu vrstu igranki znalo još od početka četrdesetih jer su neke organizacije organizovale ovakva druženja u manjim gradovima koji nisu imali plesne podijume, tek tokom pedesetih je ta vrsta izlazaka ušla u mlađi svet.

Razume se, mladi kao mladi, morali su da naprave i svoju žargonsku reč, tako da su reč za obične čarape, koja je u isto vreme označavala i ove izlaske, sock-hop (koju bismo mogli da prevedemo kao čarapanka), skratili do prostog hop. Isti koren ima i reč koja se i danas koristi kod nas - hulahopke.

IZVOR: YT / Dark Angel

Jasno, pesma je postala instant hit koji se i danas može čuti u nebrojenim verzijama, često i sa izmenjenim rečima u skladu sa formom za koju se koristi. Starije generacije će je se možda setiti verzije iz crtaća Kuce iz kafilerije i legenda velike šape (1988).

IZVOR: YT / Pound Puppies & The Legend of Big Paw

Zanimljivo je da se u pesmi pominju i tri tada najpoznatija plesa, što su bili Stroll, Chalypso i Chicken, čime je pesma želela da postane moderna. Priznajemo, postala je moderna za mnogo duži niz godina nego što su njeni tvorci želeli. 😊

Autor: redportal.rs

#Muzika

#at the hop

#danny and the juniors

#pedesete

#rokenrol