Incidentu prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi

Na prvim opozicionim demonstracijama 1990. godine u Beogradu, došlo je do neočekivanog susreta srpskog književnika i najpoznatijeg paravojnog komandanta sa ovih prostora.

Dana 13. juna 1990. godine, u Beogradu su održane prve opozicione demonstracije, koje su predvodili obnovitelji rada predratne Demokratske stranke, među kojima je bio i akademik Borislav Pekić. Kolona sa demonstrantima kretala se Terazijama, a kod zgrade republičke Narodne skupštine odlučeno je da se sedne na zemlju u znak protesta.

Detalja sa ovog događaja prisetio se Goran Vesić, govoreći na obeležavanju 30. godišnjice Pekićeve smrti.

Naime, u jednom trenutku je milicija zaustavila saobraćaj i iz pravca Londona (ugao ulica Kralja Milana i Kneza Miloša) propustila golf bele boje, koji je većom brzinom kretao prema demonstrantima. Uplašeni pred naletom automobila, mnogi učesnici demonstracija su počeli da ustaju i sklanjaju se na trotoar.

Međutim, Pekić je ostao da sedi. Izraz na njegovom licu nije se menjao. Automobil se zaustavio naglo u neposrednoj blizini Pekića, koji se i dalje nije pomicao, a tada se videlo da na mestu vozača sedi Željko Ražnatović Arkan, žestoki momak sa beogradskog asfalta (kako se tada govorilo) i vođa navijača Crvene zvezde. Masa je tada prišla vozilu i pokušala da ga izvuče napolje, ali je on uspeo da se okrene i ode.

U nastavku demonstracija, kolona se kretala prema zgradi državne televizije u Takovskoj ulici. Demonstrante je tu sačekao kordon milicije i počeo da ih tuče. Među onima koji su tog dana bili pretučeni, nalazio se i Pekić.

Autor: redportal.rs

#Borislav Pekić

#arkan

#demonstracije

#pekić

#Željko Ražnatović Arkan