Oni koji su Branka poznavali kažu da je bio vedrog duha sve dok nije oboleo od tuberkuloze, tada je počeo da piše tužne pesme.

Pesnik Branko Radičević rođen je 28. marta 1824. u Slavonskom Brodu (tada Brodu na Savi) u porodici Todora i Ruže Radičević. Na rođenju dobija ime Aleksije po Svetom Aleksiju. Ime menja pred izdavanje svoje prve knjige u Branko.

Porodica mu se iz Slavonskog Broda seli u Zemun gde branko završava 5 razreda srpsko-nemačke osnovne škole. Potom upisuje gimanziju u Sremskim Karlovcima. ovo mesto je za Branka imalo poseban značaj kao i brdo Stražilovo. Branko 7. i 8. razred završava u Temišvaru jer mu je otac tu bio premešten.

Po završetku gimnazije upisuje prava u Beču, ali se ispisuje i posvećuje pisanju. Njegova porodica je bila u prijateljskim odnosima sa Vukom Karadžićem, a u Beču se sprijateljio i pobratimio sa Đurom Daničićem.

Oni koji su Branka poznavali kažu da je bio vedrog duha sve dok nije oboleo od tuberkuloze, tada je počeo da piše tužne pesme.

Po saznanju da je oboleo od tuberkuloze pesnik se vraća u Beč i upisuje studije medicine kako bi sebi pronašao lek.

Branko je silno zavoleo Minu Karadžić, ali zbog svog slabijeg materijalnog stanja Vuk Karadžić to nije dozvolio. Pesmu koju je otpevao Zdravko Čolić Pevam danju, pevam noću Branko povećuje upravo njoj.

Branko je umro tokom noći 1. jula 1853, imao je samo 29 godina. Opelo mu je opojano u grčkoj crkvi. Sahranjen je bečkom groblju Sv. Marka. Posthumno zbirku pesama Pesme III je objavio njegov otac 1862. udruženje Zora mu premešta ostatke na brdo Stražilovo i tako mu ispunjava želju.

Branko je za života objavio Pesme I i Pesme II. Po njemu su nazvane razne državne institucije i nagrade.

IZVOR: YT / PGP RTS - Zvanični Kanal

Autor: Redportal.rs

#Branko Radičević

#PESME

#ljubav

#stražilovo