Festival se ove godine održava na više lokacija

Ovogodišnje 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica 🎬🎥. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala objavljeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Mišel Azanavisijus u kategoriji inostranih stvaralaca. Ove godine je 2. put dodeljena i regionalna nagrada Aleksandar Lifka, a čiji je dobitnik glumac Igor Galo. Na konferenciji za medije predstavljen je i program 2 takmičarske selekcije - Glavnog takmičarskog programa i takmičarskog programa Paralele i sudari.

Foto: Redportal.rs/Monika Husar

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čini 12 evropskih ostvarenja. Na programu će se naći filmovi:  Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša reditelja Andreasa Dresena, Strahinja Banović Stefana Arsenijevića, Ne Ditriha Brugemana, Nežno Lasla Čuja i Ane Nemeš, Rimini Ulriha Zajdla, Lepe devedesete Lorenca di Amika de Karvalja, Muka mi je od sebe Kristofera Borglija, Devojački film Ali Hapasalo, Magnetna rezonanca Kristijana Munđiua, Blizu Lukasa Donta, Pušenje izaziva kašalj Kventina Dupijea i Rez Mišela Azanavisijusa.

Foto: Redportal.rs/Promo

Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement). Na Festivalu evropskog filma Palić bio je umetnički direktor od 2005. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji Tallinn Black Nights Film Festival. Poslednje 2 i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete institutu i Francuskom institutu.

Žiri glavnog takmičarskog programa ove godine čine producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori, glumica Katarina Radivojević, producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

U takmičarskoj selekciji programa Paralele i sudari biće prikazani filmovi Tiha zemlja Agnješke Voščinske, Glupaci Tomaša Vasilevskog, Granice ljubavi Tomaša Vinskog, Vizija leptira Maksima Nakonečnija, Igrani film o životu Dovil Šarutit, Anadolski leopard Emrea Kajisa, Bioskop Sabaya Orita Fouksa Rotema, Vlažan pesak Elene Naveriani, Izbrisati Franka Gabora Fabricijusa i Ujak Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

Foto: Redportal.rs/Promo

Selektorka programa Paralele i sudari je Julija Sinkevič, filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, član Evropske filmske akademije. Poslednjih 10 godina Julia je radila kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.

Žiri programa Paralele i sudari čine filmski kritičari Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke i Martin Milinković iz Hrvatske.

FIPRESCI žiri, žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara, 29. Festivala evropskog filma Palić čine Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum.

Tokom pretfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina 🎬🎥. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor-prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki list, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz nagradu publike Gorki list. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa 😎.

Autor: redportal.rs

#Palić film festival

#film

#palić