Potomak ugledne porodice zagrebačkih Srba

Na današnji dan 2008. godine preminuo je dr Dejan Medaković, srpski istoričar umetnosti, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Rođen je 1922. godine u Zagrebu, u srpskoj građanskoj porodici. Njegov deda Bogdan Medaković je bio predsednik Hrvatskog sabora u vreme Austrougarske, pradeda Danilo je radio kao lični sekretar kneza Miloša i kneza Mihaila Obrenovića, a pradeda-stric Milorad je bio Njegošev ađutant i sekretar knjaza Danila Petrovića.

Medaković se školovao u Švajcarskoj. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. U Beograd su prešli 1941. godine, zbog izbijanja Drugog svetskog rata i osnivanja Nezavisne Države Hrvatske. Tokom rata je volontirao u Muzeju kneza Pavla, čiji je upravnik bio Milan Kašanin.

U Beogradu je završio istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i postao asistent Istorijskog instituta SANU. Doktorirao je i postao univerzitetski profesor, a potom i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za redovnog člana SANU izabran je 1981. godine, a od 1999. do 2003. godine je bio i predsednik SANU.

Autor: redportal.rs

#Akademik

#Dejan Medaković

#Istoričar umetnosti

#Muzej kneza Pavla

#Predsednik SANU