Sabor se vraća tradicionalnim vrednostima, ove godine naglasak će biti na trubi i kulturnoumetničkim programima

U svetskoj prestonici trube Guči, Sabor trubače će ove godine biti održan od 5. do 7. avgusta, najavili su organizatori.

Video: Tanjug/Dragan Nikolić

Prema ovogodišnjem programu, sabor se vraća tradicionalnim vrednostima, te će ove godine naglasak biti prvenstveno na trubi i kulturnoumetničkim programima, ali će se raditi i na njegovom predstavljanju stranim gostima.

Opština Lučani i Skymusic potpisali su četvorogodišnji ugovor o organizaciji sabora trubača, a u ime kompanije obratio se osnivač i direktor Milenko Škarić.

Video: Tanjug/Dragan Nikolić

- Naša je ideja da budemo neko ko će ovaj festival vraćati korenima i to na najbolji mogući način predstaviti novim generacijama kao i generacijama koje su već dugo ovde. Ideja nam je da simbol ovog festivala, truba, bude još istaknutija, da ova fenomenalna muzika koja je svima nama nekako u genima i krvi bude primećena i prihvaćena na pravi način u svim populacijama našeg regiona i Evrope. Zaista nameravamo da se obratimo evropskoj sceni, evropskim posetiocima, da ovaj fenomenalni festival povrati svoj internacionalni karakter - rekao je Škarić.

Predsednik opštine Lučani i predsednik Saborskog odbora Milivoje Dolović rekao je da se nada da će u narednom periodu biti prepoznat kulturni značaj Sabora trubača u Guči, ne samo za ovaj kraj već za čitavu Srbiju.

Video: Tanjug/Dragan Nikolić

- Ono što želimo, zajedno sa 'Skymusic-om', jeste da dragačevski sabor trubača u godinama koje dolaze, kroz programski sadržaj koji ćemo zajedno pripremati, a koji će oslikavati, pre svega, kulturnu baštinu našeg naroda i ono najlepše što naš narod treba da ponudi i Evropi svetu. Trudićemo se da resorno ministarstvo kulture i Vlada Srbije, u godinama koje dolaze, prepoznaju dragačevski sabor trubača kao manifestaciju od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu Republike Srbije. Jer sabor trubača nije samo truba, to su i košulje koje nosimo, to je i neizostavni kupus i pečenje, dragačevsko hladno pivo. Sve to je sabor trubača. Sve pozitivno što treba da pokažemo ljudima koji ovde dolaze - kaže Dolović.

Iako su pripreme za sabor uveliko u toku direktor Kulturnog centra Guča Goran Pantelić naglašava da će njihova uspešnost i krajnji proizvod biti evidentni nakon sabora pošto se budu slegli utisci.

Video: Tanjug/Dragan Nikolić

- U predtakmičarskim centrima zvuci trube su pozvali sve da dođu u Guču. Ma koliko sve pripremali, uvek vam ostane dovoljno vremena da uradite još nešto. Puno smo toga pripremili. Samo da znate da smo na pripremama bili u Guči, a šta smo uradili pokazaćemo početkom avgusta - rekao je Pantelić.

Pored bogatkog muzičkog programa, kojim će naravno dominirati zvuci trube i u kom će nastupati i prošlogodišnji pobednici Marko Trnavac i Kristijan Azirović i tradicionalnog kulturno umetničkog programa iz cele Srbije, ovogodišnji sabor upotpuniće koncerti popualrnih narodnih pevačica Ane Bekute, Snežane Đurišić i Dragice Radosavljević Cakane, ali i Danice Crnogorčević, pevačice etno i izvorne muzike.

Autor: Tanjug

#Goran Pantelić

#Guča

#Milenko Škarić

#Milivoje Dolović

#Sabor trubača u Guči

#Sabor u Guči

#truba