Nakon što je video da je opstanak Jugoslavije nemoguć, organizovao je 1. marta referendum na kom su se građani Crne Gore izjasnili za zajedničku državu sa Srbijom.

Bivši predsednik Crne Gore i potpredsednik Savezne Vlade Momir Bulatović rođen je 21. septembra 1956. u Beogradu. Otac Momira Bulatovića, Savo, je bio oficir pa se porodica često selila, te je tako osnovnu i srednju školu završio u Zadru.

U Crnu Goru se vraća 1975. i upisuje Ekonomski fakultet. Nakon završetka fakuleteta zaposljava se i počinje, a predaje na predmetu Politička ekonomija. Na istom fakultetu upisuje magistarske studije.

Bio je član Saveza komunista Crne Gore pa je tako na 10. zasedanju izabran za predsednika predsedništa Crne Gore. Prvi politički potezi Momira Bulatovića su bili odbijanje da glasa za izbor Stipe Mesića na mesto predsednika predsedništva, a bio je i jedan od potpisnika Beogradske inicijative za opstanak Jugoslavije.

Pošto je video da je opstanak Jugoslavije nemoguć,1. marta organizovan je referendum na kom su se građani Crne Gore izjasnili za zajedničku državu sa Srbijom i tako stvorili Saveznu Republiku Jugoslaviju. Već 1993. postaje predsednik Crne Gore, ali je zbog državničkih obaveza zapostavio stranačke te mu DPS preuzima Milo Đukanović.

Kasnije stvara SNP, bio je i potpredsednik Vlade SRJ za vreme NATO agresije. Pošto nakon demokratskih promena nije želeo da sarađuje sa novom Vladom u Beogradu na njegovo mesto dolazi Zoran Žižić.

Bio je oženjen Nadom, imao je 2 dece, ćerku Ninu i sina Boška koji je preminuo 2008. od leukemije.

Preminuo je 30. juna 2019. u naselju Raći kod Podgorice gde je i sahranjen.

O ratu na Kosovu i Metohiji Momir Bulatović je izjavio između ostalog da su političari naredili vojnicima da brane državu, i ako neko treba da odgovara onda su to političari i da je vojska iz svega časno izašla.

IZVOR: YT / Jutarnji Program TV HAPPY

Autor: Redportal.rs

#Crna Gora

#Godišnjica

#momir bulatović