Iako je Srbija postala vazal, nije bila potpuno poražena jer je imala određenu autonomiju. Tek padom Smedereva Srbi padaju pod potpuno ropstvo.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Vida - Vidovdan.

U srpskoj istoriji na ovaj praznik dogodilo se mnogo istorijihskih događaja počevši od Kosovske bitke do Vidovdanskog ustava.

Ovog svetitelja proslavljaju i pravoslavci i katolici isti dan, samo što ga oni nazivaju Sveti Vito.

Sveti Vid je rođen na Siciliji krajem 3. veka nove ere. Dečak Vit je pogubljen jer je bio hrišćanin, u to vreme bili u Rimu su bili veliki progoni hrišćana pod carevima Dioklecijanom i Maksimilijanom. Hrišćanstvo je kao dete primio od svog tutora Modesta i njegove žene Kreščentije, koja je bila Vidova dadilja. Njegov otac se nije slagao sa tim pa je bežeći od svog oca sa svojim tutorom i dadiljom otišao u Lukaniju, gde su sve troje kasnije uhapšeni kao hrišćani i sprovedeni u Rim. Osuđen na smrt i pogubljen 303. godine bacanjem u kotao sa vrelim uljem.

O ovom svetitelju počinje da se priča tek u 6. veku, a priče su potekle iz italijanske pokrajine Lukanije odakle se širi po celoj Italiji, Siciliji i Sardiniji, potom i u ostalim zemljama i narodima pod jurisdikcijom Rimske patrijaršije, uključujući i Germane i Zapadne i Južne Slovene. 

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Na Vidovdan se dogodila jedna od najbitnijh bitaka u srpskoj istoriji, a to je kosovka. Srpska vojska predvođena carem Lazarem sukobila se sa turskom vojskom koju je predvodio sultan Murat, a bitka se dogodila 15. juna / 28 juna. 1389. Iako mnogi tvrde da su tu bitku Srbi izgubili, činjenice su sasivim drugačije. Iako je Srbija postala vazal, nije bila potpuno poražena jer je imala određenu autonomiju. Tek padom Smedereva Srbi padaju pod potpuno ropstvo.

IZVOR: YT / Laf Company

Drugi veliki događaj koji se pameti je i ubistvo Franca Ferdinanda u Sarajevu. Austorugarskog prestolonaslednika ustrelio je Gavrilo Princip, srpski učenik iz Grahova koji se zalagao za ujedinjnje svih Južnih Slovena u jednu državu. Gavrilo Princip je 4 godine nakon atentnata umro u Terezinu, u zarobljeništvu.

IZVOR: YT / Jovo Bosnic

Autor: Redportal.rs

#Vidovdan

#praznik

#svetac