Jedan od najvećih srpskih književnika 20. veka

Srpski književnik preminuo je na današnji dan 1992. godine u Londonu.

Pekić je rođen 1930. godine u Podgorici, u građanskoj porodici. Njegov otac je bio državni činovnik, pa su se usled potreba njegove službe često selili. Uoči Drugog svetskog rata, živeli su na Cetinju, odakle ih proteruju italijanske okupacione vlasti.

Završio je Treću beogradsku gimnaziju 1948. godine, a ubrzo je uhapšen zbog osnivanja ilegalne đačke političke organizacije Savez demokratske omladine Jugoslavije, koja je trebalo da bude pandan Savezu komunističke omladine Jugoslavije. Osuđen je na 15 godina zatvora, ali je pomilovan nakon 5 godina.

Studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oženio se 1958. godine sa Ljiljanom, sestričinom Milana Stojadinovića, predratnog predsednika Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije. Za svom roman Hodočašće Arsenija Njegovana je 1968. godine dobio Ninovu nagradu.

Značajan deo života proveo je u emigraciji u Londonu. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine, a bio je i član Krunskog saveta. Vratio se u Jugoslaviju početkom devedesetih godina, gde se uključio antikomunističku akciju i bio jedan od obnovitelja rada predratne Demokratske stranke.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autor: redportal.rs

#Akademik

#Borislav Pekić

#Ninova nagrada

#Srpski književnik

#pekić

#zlatno runo