36 godina od smrti pesnika

Na današnji dan 1986. godine preminuo je pesnik Miroslav Mika Antić.

Rođen 1932. godine u Mokrinu, školovao se u Kikindi i Pančevu. Sa samo 16 godina je objavio prve pesme, a sa 18 godina i prvu zbirku pesama. Studirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i bavio se različitim poslovima, čak je bio i mornar.

Napisao je scenarija za 3 filma crnog talasa: Doručak sa đavolom, Sveti pesak i Široko je lišće. Kako su filmovi obrađivali specifične teme iz vremena tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata, koje se nisu uklapale u službeni narativ socijalističke Jugoslavije, nisu doživeli brojna prikazivanja i danas su uglavnom nepoznati.

Objavio je preko 20 knjiga, od kojih je najpoznatija Plavi čuperak. Sahranjen je na Novom novosadskom groblju, a ispratilo ga je nekoliko hiljada prijatelja i poštovalaca. Odlikovan je Ordenom zasluga za narod. Nekoliko osnovnih škola u Srbiji nosi njegovo ime.

U čast godišnjice smrti velikog pesnika, donosimo 5 njegovih citata:

Svoju snagu prepoznaćeš po tome koliko si u stanju da izdržiš samoću.
Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?
Ne bojim se ja zuba, zubi su mekši od usana. Zubi ujedaju za trenutak, a usne za ceo život.
Treći put kad se zaljubiš, izbriši obe ranije. Nek treća bude prva. Nek peta bude prva. Nek stota bude prva, ako se pošteno diše. Kad ljubav brojiš do jedan, onda je ima najviše!
Ne kradi mi sebe od mene, budalo glupa.

Autor: redportal.rs

#Miroslav Antić

#Miroslav Mika Antić

#Plavi čuperak

#mika antić

#pesnik