Oborio Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je pomogla čak 39 humanitarnih akcija.

Američki pevač Majkl Džekson rođen je 29. avgusta 1958. u Geriju u Indijani. Njegovi roditelji su imali 10 dece, a Majkl je 8. dete po redu.

U svojim intervjuima Majkl Džekson je isticao da je njegov ostac bio jako strog jer je želeo da mu deca postanu zvezde pa ih je zbog toga terao da uvežbavaju koreografije.

Njegova solo karijera započinje 1971. nakon debija na profesionalnoj sceni 1964. kao vodeći i najmlađi član grupe Džekson 5. Ova grupa je je imala 4 uzastopna singla na vrhu Billboard Hot 100 lestvice, čime su oborili Ginisov rekord.

Majkl je imao nezgodu 1979. tada slomio nos za vreme jednog od nastupa, nakon čega je počela njegova opsesija operacijama. Album Triler mu je doneo svetsku slavu, 10 pozicija na Hot 100 lestvici. Dobio je 2 puta dijamantsku nagradu jer je album prodat u 29 miliona primeraka samo u Americi.

IZVOR: YT / Michael Jackson 

Kada je bio na vrhuncu slave dobio je ponudu da snimi reklamu za Pepsi. Za vreme snimanja reklame neko ga je iz publike ga je pogodio vatrometom u glavu, nakon čega je pevač dobio opekotine 3. stepena.

Skoro 20 miliona ljudi je posetilo njegovu poslednju sezonu u grupi Džekson 5, a Majkl je 5 miliona dolara dao je u dobrotvorne svrhe. Pored toga, snimio je 1984. pesmu We Are the World za pomoć deci u Africi, koja je postala najprodavaniji singl na svetu, to mu je donelo i 4 Gremi nagrade. Izdaje knjigu je 1988. Moonwalk koja je prodata u 200. 000 primeraka, a iste godine kupuje ranč po imenu Neverland čija se  vrednost danas procenjuje na 100 miliona dolara.

Predsednik SAD Džordž Buš stariji je krajem 80 -ih prozvao Majkla Džeksona kraljem popa, i uručio mu je nagradu umetnika decenije.

Majkl 1991. produžava ugovor sa Sony izdavačkom kućom, u vrednosti od 65 miliona dolara, a naredne godine pevač je osnovao humanitarnu organizaciju Heal the World.

IZVOR: YT / Michael Jackson 

Pevač je 1993. optužen za seksualno zlostavljanje dečaka (13), koji je bio sin njegovog dugogodišnjeg prijatelja. Dečak je izjavio kako je pod pritiskom izneo lažne optužbe o Majklu, ali tek nakon njegove smrti. Bio je jedno vreme oženjen i ćerkom Elvisa Prislija, Lisom Meri Prisli.

Poznat po humanitarnom radu Majkl 1999. održavao je niz dobrotvornih koncerata, na kojima je skupljao novac za zemlje pogođene ratom, između ostali i za bivšu Jugoslaviju.

Tim činom je oborio Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je pomogla čak 39 humanitarnih akcija. Pevač je 2002. dobio i nagradu za umetnika veka, kao i svoje drugo dete sa nepoznatom ženom, a dete je nazvao Princ Majkl Džekson.

Iste godine upada u spor sa Sony koji odbijaju da mu produže ugovor, a on je direktora Tonija Montoju nazvao rasistom. Majkl je opet optužen za silovanje dečaka, ali je optužba pala jer su stručnjaci procenili da je zbog konzumiranja opijata pevačeva podsvest na nivou dečaka.

Samo 3 nedelje pred početak rasprodate turneje, 25. juna 2009. Majkl Džekson je umro od posledica srčanog udara. Nakon obdukcije, utvrđeno je da je pevač umro od kombinacije lekova koje mu je dao njegov lekar Konrad Muri kako bi mu izlečio nesanicu.

Nedugo nakon sahrane 2010. Sony Enteteniment izdavačka kuća je potpisala ugovor sa pevačevom porodicom, prema kojem će objaviti 10 albuma neobjavljenog materijala. Ovaj ugovor od 250 miliona je postao najskuplji ugovor.

IZVOR: YT / 1Mazinkaiser2003

Autor: Redportal.rs

#Kralj popa

#Muzika

#majkl džekson