Tradicionalno se održava na više lokacija

Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, objavio je imena novih selektora takmičarskih programa festivala 🎥🎬. Novi selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a nova selektorka programa Paralele i sudari je Julija Sinkevič.

Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), na Festivalu evropskog filma Palić bio je umetnički direktor od 2005. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji Tallinn Black Nights Film Festival. Nikolaj je već 18 godina prisutan na Berlinskom filmskom festivalu, a poslednje 2 i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete-Institutu i Francuskom institutu. Kao osnivač nezavisnog nemačkog filmskog časopisa Schnitt (1995) i festivala filmske montaže Filmplus (2001), bio je član mnogih međunarodnih koprodukcijskih žirija, savetnik evropskih finansijskih tela, kao i predavač na filmskim školama i filmskim festivalima širom sveta. Nikolaj živi u Berlinu i član je EFA, FIPRESCI, kao i član Generalne skupštine CINEUROPA.

Foto: Redportal.rs/SOFA - School of Film Advancement

Julija Sinkevič je filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, član Evropske filmske akademije, osnivač JS Films LLC. Poslednjih 10 godina Julia je radila kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. Radeći nekoliko godina u distributerskoj i produkcijskoj kući Arthouse Traffic Julia je bila zadužena za festivalsku promociju selekcije kratkih filmova Ljuti Ukrajinci i dugometražnih filmova u produkciji kompanije. Kao filmska producentkinja, Julia je takođe koproducirala dokumentarni film Vitalija Manskog Close Relations i Heatsingers Nadie Parfan. Trenutno Julija Sinkevič završava igrani film Lucky girl Marisije Nikitiuk i razvija film Lesia Nane Janelidze.

Foto: Redportal.rs/Andriy Maximov

Ovogodišnje 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić tradicionalno se održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka 🤩🤩🤩.

Tokom pretfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Autor: redportal.rs

#Festival

#Palić festival

#film

#palić