Motiv ženskog akta kroz izobličenje vidi kao direktno sredstvo refleksija svih temavezanih za ljudsku prirodu i psihu

Nova izložba beogradskog umetnika Bogdana Maksimovića pod nazivom Non Sequitur postavljena je u galeriji KC Magacin Ostavinska u Beogradu i biće otvorena do 19. juna.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Pojam Non Sequitur koji označava grešku u logičkom rezonovanju i situaciju kada zaključak nije pravilno izveden iz argumenata, poslužio je kao plodna premisa za novu autorsku izložbu beogradskog slikara, ilustratora i dizajnera Bogdana Maksimovića. Izložba Non Sequitur sadrži 35 crteža kroz koja je Maksimović uspeo da svojom prepoznatljivom tehnikom oslika fenomene univerzalnih ljudskih imperativa poput suočavanja, trvenja, podvojenosti ,napadnog eksponiranja i suptilnog skrivanja.

- Sa jedne strane, želim da predstavim otuđenost savremenog društva, a sa druge, da podstaknemvreme metamorfoze i preporoda, rekapitulacije, prihvatanja i nužnog pomirenja. Ovo su važni intuitivni momenti u životu svakog čoveka i koliko god moj vid umetnosti smatran hermetičnim, čvrsto verujem da će put identifikacije svakog prisutnog biti direktna prečica - smatra umetnik i objašnjava da rasplet kojem teži počinje procesom sazrevanja.

- Ne pronalazim smisao u poništavanju sukoba i brisanju podela, nego u konačnom definisanju vitalnih vrednosti, priznavanju i prepoznavanju kulturnih obrazaca na kojima smo stasali, ali ishvatanju i razumevanju korena razlika realnih i imaginarnih suparničkih strana - objašnjava Maksimović.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

On navodi da je za ovu izložbu izabrao formu crteža na papiru, u tehnici olovka i tuš u boji, zbogosećaja spontanosti, neposrednosti i lakoće stvaranja koji izaziva svako novo stvaranje crteža.

- Svako je nekad u životu crtao olovkom svoje neposredne asocijacije i upravo tu leži komunikativnost mojih radova - iskren je Maksimović, a njegova nova izložba donosi i suptilnu notu provokacije.

Motiv ženskog akta kroz izobličenje vidi kao direktno sredstvo refleksija svih tema vezanih za ljudsku prirodu i psihu, koje se zasnivaju na konfliktima i kojima je česta poslednjastanica upravo Non Sequitur.

Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek Grafika i knjiga, a potom završio studije i diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Utrehtu (Holandija), odsek Ilustracija. Bio je član Upravnog odbora i predsednik Dizajn sekcije ULUPUDS-a. Dobitnik je dve plakete Majske izložbe za radove Under Pressure i Muza. Učestvovao je naviše kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i četiri samostalne izložbe.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Autor: redportal.rs

#Bogdan Maksimović

#Izložba

#KC Magacin Ostavinska