Vojvoda Tanasko: Ovih topova ne ostavljam, dok me Turci svega ne iseku.

Vojvoda Atanasije Rajić poznatiji kako Tanasko rođen je 11. februara 1754. u selu Stragari podno Rudika.

Čuveni vojvoda učestvovao je u oba srpska ustanka. Tanasko je na zbor u Orašcu došao sa svojim Šumadincima i viknuo: „Đorđija za vođu!“ Zatim je vođa Karađorđe crveno-belu zastavu predao Tanasku Rajiću, pa je tako vojvoda Tanasko je postao barjaktar ustaničke Srbije.

Sali-aga je ceo rudnički kraj terorisao velikim zulumom pa se vojvoda Tanaska zakleo da će ga ubiti kad mu se ukaže prilika. Kada su Rudničani uhvatili turskog agu odveli su ga pred vojvodu Rajić koji ga je posekao

Iako je vojvoda podržavao Karađorđa između njih su se 1813. dogodile trzavice pa se Rajić vratio podno Rudnika.

Već po izbijanju Drugog srpskog ustanka vojvoda podržava Miloša Obrenovića i učestvu je u njegovom formiranju. U bici na Ljubiću 6. juna 1815. protiv Turaka i Išmir-paše kao njihovog vođe vojvoda Tanasko biva opkoljen jer je Srba bilo brojčano manji.

Videvši da je opkoljen vojvoda Tanasko Rajić je izvadio kuburu, popeo se na jedan top i počeo da puca u Turke sa rečima: „Ovih topova ne ostavljam, dok me Turci svega ne iseku." To se zaista i dogodilo, Turci su vojvodu Tanaska isekli na komade.

Glava vojvode Tanaska je zazidana zaslugom igumana voljevačkog Maksima, pored zida, kod leve pevnice crkve manastira Voljavča.

Po ovom vojvodi zovu se brojne škole i ustanove i ulice u Srbiji.

IZVOR: YT / Александар

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#ustanak

#vojvoda tanasko rajic