Najzanimljiviji deo koncerta bio je kada su svi muzičari izveli odlomak pesme In Corpore Sano

Čuveni italijanski muzički festival Sanremo predstavljen je sinoć na Kalemegdanu, na koncertu koji su održali finalisti i jedan pobednik selekcije mladih – pevačice Martina Beltrami, Litame i Samia, kao i pevač Juman.

Najzanimljiviji deo koncerta svakako je bio pred sam kraj kada su svi muzičari izveli jedan odlomak iz hit pesme In Corpore Sano pevačice Konstrakte, koja je predstavljala Srbiju na Evroviziji 2022 u Torinu, i publika je sa njima vikala uglas Umetnica mora biti zdrava, a i oni su se veoma snašli da baš na srpskom jeziku interpretiraju i ponavljaju taj čuveni stih.

Video: Tanjug/Tara Radovanović

Beograd je jedna od četiri evropske prestonice koja je ove godine ugostila mlade umetnike, tako da su već bili u Madridu (Španija) i Briselu (Belgija), a onda će četvoro pevača sa bendom nastaviti put ka poslednjem odredištu na mini turneji – Tirani (Albanija).

Ambasada Republike Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Centar beogradskih festivala – CEBEF, organizovali su koncert na otvorenoj sceni Kalemegdana – Gornji grad, a ulaz je za sve bio – slobodan. Koncert je izveden u blizini spomenika Pobednik, na platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, realizovano je četvrto izdanje Sanremo Giovani World Tour, manifestacija koju podržava Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije u saradnji sa televizijom RAI, koja finaliste festivala Sanremo Giovani 2021 dovodi pred publiku nekih od najdinamičnijih gradova Evrope.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na ovoj muzičkoj turneji program je osmišljen prema konceptu da pevači nastupaju sa po dve svoje originalne pesme i po dve poznate kancone italijanskih izvođača.

Domaćin večeri bila je glumica i povremeno TV voditeljka Anđelka Prpić, koja je animirala publiku, ali i pevače.

Ovaj koncert od sat i po vremena otvorila je egzotična pevačica Samia, Rimljanka poreklom iz Somalije i Jemena, koja je veoma nadahnuto izvela svoje numere Volume spento i Fammi respirare, kao i Il tempo di morire – prema originalu Luča Batistija, i kultnu pesmu Gloria izvornika Umberta Tocija, koju svetska publika zna i u američkoj verziji za muzički film Flešdens (1983).

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Neobična umetnica Samia plesala je na bini kao da se nalazi u nekom klubu za uživanje u disko i pop muzici, i prvi put je na nastupima van Italije na ovoj mini turneji.

Samia se nalazi 2021. godine na spisku izvođača diskografske kuće Leave Music i objavila je singl sa pesmama Volume Spento i Piove, u aranžmanu i produkciji Frančeska Katalda.

Bila je i u finalu festivala Sanremo Giovani 2021 sa pesmom koju je publika čula ove noći – Fammi respirare, takođe sa istim autorom – Kataldom.

Na bini sa pevačima i bendom bio je kao gitarista Mauricio Filardo, umetnički direktor internacionalne turneje Sanremo Giovani World Tour od 2019. godine, takođe je bio muzički direktor festivala Sanremo Giovani 2018. i direktor šou programa festivala Sanremo 2019.

Osim toga, ovaj iskusni muzičar i menadžer je bio i muzički direktor Pesme za Evroviziju 2022 u Torinu, a bavi se i produkcijom, pisanjem aranžmana i komponovanjem muzike za film i televiziju.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Set lista Sanremo Giovani dovodi razigranu pevačicu Litame koja se predstavila sa svojom kontraverznom numerom Cazho avete da guardare, i ubrzo Respiro su Marte.

U svom mini repertoaru otpevala je i kompozicije drugih autora – Non ho l’et? Điljola Činkuetija i Pedro Rafaela Kara. Sve vreme tokom izvođenja četvoro muzičara, emitovali su se spotovi njihovih pesama na video bimu iza njih, tako da je publika mogla da se upoznaje i sa video klipovima ovih talentovanih mladih nada svetske pop muzike.

Atraktivna mlada dama jarko crvene boje kose Anđelika Litame, poznata samo kao Litame, u junu 2021. godine, sa otpevanom pesmom Respiro su Marte (na digitalnim platformama), plasirala se među prvih šest izvođača na festivalu novije italijanske muzike Fatti Sentire, emitovan na kanalu RAI 2. U decembru iste godine, uživo na kanalu RAI 1, bila je u finalu festivala „Sanremo Giovani“ sa takođe otpevanim singlom – Cazho avete da guardare.

Litame je rodom iz italijanskog regiona Veneta, a počela je da piše svoje pesme tokom pandemije 2020. sa poznatim autorima i producentima Stefanom Pavijanijem i Nikolom Mesedaljom.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ove godine turneja predstavlja sekciju posvećenu mladim talentima omiljenog festivala italijanske pesme na svetu, kao jedinstvena prilika da se mladi umetnici predstave međunarodnoj publici i mogućnost za mnoge ljubitelje italijanske muzike da uživaju u koncertu pop melodija.

Treća na redu je bila Martina Beltrami sa svojim pop pesmama Aspetto ce torni i Parlo di te, i sa dve obrade – Destinazione paradiso (originalno Đanluka Grinjani) i Albachiara (izvorno – Vasko Rosi).

Jedina je Martina od svih ostalih pokazala, osim vokala, pravo umeće sviranja gitare i klavijatura, i komunicirala je na engleskom jeziku za razliku od prethodne dve koleginice koje su se uglavnom obraćale na italijanskom, za sunarodnike u publici, kojih je ipak bilo u manjini.

Martina je zamolila publiku da upali svoje mobilne telefone dok je izvodila svoju baladu Parlo di te i bila im veoma zahvalna, i to je bi sigurno najefektniji deo njenog nastupa.

Kantautorka Martina Beltrami rođena u Rivoliju, bila je 2020. godine u poznatom televizijskom talent-šou programu Amici di Maria De Filippi.

Već sa svojim prvim singlom Luci achese stigla je na prvo mesto liste singlova platforme iTunes i ušla na plej-liste New Music Friday i Viral 50 platforme Spotify, gde je dostigla čak 5 miliona pregleda kao neviđeni trijumf.

Martina je postala jedna od najperspektivnijih umetnica italijanske muzičke scene, a u decembru 2021. bila je na festivalu Sanremo Giovani sa otpevanom pesmom sinoć – Parlo di te i stigla je do finala.

Poslednji solo nastup imao je Juman, sigurno najopušteniji od svih dama i najveći šoumen, koji se pojavio sa naočarima za sunce i obraćao se publici sve vreme na engleskom jeziku.

Jedini od ostalih koleginica Juman ima internacionalno iskustvo, jer je jedno vreme živeo u Londonu i Berlinu da bi se vratio u Italiju, gde je postigao podvig: pobednik je poslednjeg izdanja festivala Sanremo Giovani sa pesmom Mille Notti, kada je prošao dve selekcije i istakao se među više od 700 prijava.

Tu pesmu nije pevao ove večeri, ali je predstavio svoje hitove – Ora e’ qui i Mai i zagrejao publiku, uz dela drugih kompozitora – Prima di andare via Nefe i Monna Lisa Ivana Gracianija.

Pobeda mu je omogućila učešće i na festivalu Sanremo u februaru 2022. sa pesmom Ora e qui gde je dobio nagradu “Janači” od udruženja Nuovo IMAIE za upečatljivu interpretaciju koja je osnažila harmoniju, prefinjenost i eleganciju pesme.

Rođen u Rimu, Juman je iz mešovitog braka – od oca sa Zelenortskih ostrva i majke iz Rima i još kao tinejdžer počeo je da piše pesme, da bi se 2015. godine otisnuo u navedene gradove.

Juman se povezao u povratku sa diskografskom kućom “Leave Music”, koja već sarađuje sa poznatim pevačima – Manarino, Toska i Avinkola.

Za kraj, osim spomenutog odlomka srpske pesme na Evroviziji In Corpore Sano Konstrakte, kao veoma uspešan segment koncerta, svo četvoro zajedno sa bendom su otpevali numere nedavno preminulog italijanskog kompozitora Frančeska Franka Batiatija (1945-2021).

Svojim prijatnim glasovima njih četvoro dočarali su tri pesme – La Cura, Cucurrucucu Paloma i Centro di gravit? permanente tog veoma svestranog umetnika – muzičara, pevača, kompozitora, filmskog reditelja i slikara.

Jumana, Martinu Beltrami, Litame i Samiju na turneji u trajanju od sedam dana očekuje još Tirana, a svi su u Beogradu i Srbiji boravili prvi put, interpretirajući pesme za sva vremena i nove hitove između prošlosti i sadašnjosti.

Njihova aktuelna turneja promoviše tradiciju italijanske pesme i na najbolji način predstavlja mlade talente italijanske pop muzičke scene.

Autor: Tanjug

#Festival

#kalemegdan

#sanremo