Trči se počasni krug u Muzeju Jugoslavije 😅

U Muzeju Jugoslavije biće održana izložba posvećena stripu Alan Ford. Izložba Alan Ford trči počasni krug je zakazana za 2. decembar 2020.

Biće prikazane 152 originalne table iz ranog perioda kada je strip izrađivao scenarista Lučijano Seki i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker.

Izložba Alan Ford trči počasni krug bila je jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini.

Foto: Printscreen YouTube

Strip je nastao 1969. godine u Italiji, glavni lik je Alan Ford, ali radnja nije uvek bazirana na njemu kao na glavnom liku. Strip je bio neverovatno popularan u Italiji i bivšoj Jugoslaviji.

Prema rečima Maksa Bunkera, želeo je da napravi strip koji ne pripada ni jednoj od tada definisanih kategorija, kao što su njegovi tamni stripovi ili tradicionalno smešni stripovi.

Strip je parodija na klasične priče o tajnim agentima. Radnja se dešava u Njujorku i ismeva se kapitalizam, rasizam i neke druge osobine kao aspekte američkog društva.

IZVOR: YT / Yu Stripovi International

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Autor: Marko Radovanović

#Alen Ford

#izlozba

#izlozba stripa

#muzej Jugoslavije