Među njima i Mira Banjac

Jedan od najpopularnijih jugoslovenskih glumaca Mija Aleksić je, čudnim sticajem okolnosti, uspeo da izbegne streljanje u Kragujevcu 1941. godine, iako je sa grupom svojih drugova iz gimnazije bio određen za streljanje. Kasnije je postao član SKOJ-a i otišao u partizane. Učestvovao je u borbama po Bosni, sve do Slovenije. Prema tvrdnjama publiciste Milosava Samardžića, Aleksić je 1944. godine prešao partizanima, a prethodno je bio sa četnicima na Gledićkim planinama.

Pošto je za vreme rata igrao Nušićeve komedije u jednoj glumačkoj trupi, Milan Srdoč je bio određen za streljanje. Pomilovan je u poslednji čas, ali prisilno mobilisan i upućen na Sremski front, gde je lakše ranjen.

Na Sremskom frontu se borio i Pavle Vuisić. Međutim, nakon rata su vlasti tražile od njega da služi redovni vojni rok, što je on odbio. U njegovom legatu koji čuva Adligat, nalazi se i Pavlov dopis upućen nadležnim vlastima:

Mislim da sam dovoljno krvario na Sremskom frontu. Što me više gnjavite?

U partizanima se našla i Mira Banjac. Provela je godinu dana u kulturno-propagandnoj sekciji Prve proleterske udarne brigade, sa kojom je otišla sve do Trsta, a recitovala je jednu pesmu 1945. godine na paradi u oslobođenom Zagrebu.

Scenarista Novak Novak (Novaković) je rat proveo u četnicima, a njegov otac je kao sveštenik streljan od novih komunističkih vlasti. Novak Novak je autor kultne televizijske serije Pozorište u kući.

Miloslav Samardžić navodi da su rat u četnicima proveli i glumci Miodrag Petrović Čkalja, Živojin Žika Milenković, Ljubiša Bačić, ali i glumica Branka Mitić.

Autor: redportal.rs

#Milan Srdoč

#Milosav Samardžić

#Miodrag Petrović Čkalja

#Novak Novak

#Pavle Vuisić

#mija aleksić

#mira banjac

#partizani

#Čkalja

#četnici

#Živojin Žika Milenković