Od retkih knjiga do iluzije i čokolade

Beograd ima izuzetno bogatu muzejsku ponudu, bilo da ste ljubitelj klasičnih postavki ili da u muzejima tragate za inovacijama.

Muzej automobila nalazi se u Ulici Majke Jevrosime i osnovan 1994. godine. Smešten je u prvoj beogradskoj javnoj garaži, izgrađenoj davne 1929. godine, a sama postavka muzeja temelji se na privatnoj zbirci njenog osnivača Bratislava Brace Petkovića. Od preko 100 automobila u zbirci, izloženo je njih 50, a najstariji je Maro-Gardon iz 1897. godine. Posetioci mogu videti i lične stvari prvog srpskog šofera Sretena Kostića, zatim stare benzinske pumpe, delovi automobila...

Foto: Facebook.com/Muzej automobila Beograd

Foto: Pixabay.com

Preko puta Kalemegdana, nalazi se Muzej čokolade. Zainteresovane ovde očekuje priča o istoriji čokolade, počeci njenog korišćenja u ishrani, ali i na teritoriji Srbije, njenim lekovitim svojstvima... Naravno, ovde se nalazi i prodavnica čokolade, kao i posebna radionica, gde se gostima nudi da sami po sopstvenom ukusu kreiraju slatkiš.

U sklopu društva Adligat, čiji su koreni povezani sa porodičnom bibliotekom Lazića iz 1882. godine, nalaze se dva muzeja - Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. Posetioci ovde mogu videti mnogo zanimljivosti: zbirku od preko 300 minijaturnih knjiga, od kojih je jedna veličine svega 3,5 milimetara, jestivu knjigu od pirinča, knjigu od papira napravljenog od slonovog izmena, brojne primerke prvih izdanja najvećih srpskih pisaca, ali i brojne legate...

Foto: Instagram.com/lovedietravel

Muzej iluzije je nekoliko godina nezaobilazna destinacija posetilaca Beograda. Reč je o najvećem muzejskom franšiznom lancu na svetu. Na tri nivoa, muzej nudi neverovatnu zabavu.

Foto: Tanjug

Galerija Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, iako nije uvek u fokusu, ima izuzetno kvalitetnu postavku. Smeštena je u kući iz sredine 19. veka, koja je služila za smeštaj straže na tvrđavi. Trenutno je u toku izložba o evoluciji.

Autor: redportal.rs

#ADLIGAT

#Galerija Prirodnjačkog muzeja

#Muzej automobila

#Muzej automobila Beograd

#Muzej iluzije

#Muzej knjige i putovanja

#Muzej srpske književnosti

#Muzej čokolade

#muzej

#prirodnjački muzej