Godina COVID-19 uništava filmsku industriju

Većina ovogodišnjih blokbastera, filmova čiji je budžet veći od 100 miliona funti, na čekanju su.

Film o Jamesu Bondu No Time To Die odložen je dva puta, Diznijeva živa akcija Mulan objavljena je na platformi za strimovanje studija.

Čak su i Marvelovi filmovi kao što je Crna udovica vraćeni na neodređeno vreme, dok studiji čekaju povratak u normalu.

Prošle godine je 9 filmova na globalnoj blagajni ostvarilo više od milijardu dolara, uključujući Kralj lavova, Joker, Endgame i Captain Marvel. Ove godine se ne mogu time pohvaliti. COVID-19 je dosta oštetio filmsku industriju. 😏

Međutim, Azija možda već pokazuje put ka oporavku u filmovima. Vonder Voman 1984 imaće potpuno pozorišno izdanje u Kini nedelju dana pre puštanja filma u SAD.

Do sada je Holivud odbijao da svoje najveće filmove prvo prikaže publici u Aziji, Australiji i na Novom Zelandu, delom i zbog straha od piraterije. Međutim to su mesta gde su mnogi bioskopi ponovo otvoreni, jer se situacija sa pandemijom koronavirusa stišala.

- 2020. je godina kada je Kina, a ne SAD, postala najveće svetsko filmsko tržište - kaže azijski filmski kritičar Stivi Vong.

Ako Vonder Voman 1984 postigne snažne rezultate i ako se na pomolu pojave izveštaji o uspešnim vakcinama, 2021. će možda ipak spasiti tradicionalni uspeh velikog ekrana.

I kada se stanje sa koronavirusom stiša, strah će ostati. Postavlja se pitanje da li će ljudi hteti da idu u bioskop i da li će se osećati sigurno? Filmske industrije će morati dostra truda da ulože u oporavak od COVID-19.

Autor: redportal.rs

#blokbasteri na cekanju

#filmovi

#filmska industrija i korona

#pauzirana snimanja