Za života apostol Marko je napisao 2. jevanđelje, koje nosi njegovo ime - Sveto Jevanđelje po Marku

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog jevanđelistu Marka. Apostol i jevanđelist Marko potiče iz bogate porodice. Njegova majka Marija je bila prijatelj hrišćana.

Po predanju, njegov ujak, apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar. Nedugo zatim sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Videvši da se Marko posveto veri, Sveti Petar ga postavlja za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju. U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone.

Kad je Sveti Marko stupio iz lađe na suvu zemlju u Aleksandriji, rascepila mu se obuća na jednoj nozi. Tada on ugleda jednog obućara, kome dade obuću na popravku. Kako je obućar hteo da zašije cipelu, nenamerno je ubo Svetog Marka.

Apostol Marko zamesi prašinu s pljuvačkom i pomaza ranjenu ruku, odjednom posta ruka zdrava. Kada je video ovo čudo obućar i pozva Marka u svoj dom. Čuvši Markovu propoved obućar Anian krsti se i on i sav njegov dom. Toliko blagočešće i toliku revnost pokaza Anian na delu Božjem da ga Sveti Marko rukopoloži za episkopa.

Marko se smatra osnivačem crkve u Aleksandriji. Ubijen je od bezbožnika i sahranjen je u Aleksandriji 828.

Njegovo telo je ukradeno od strane mletačkih trgovaca i prevezeno u  Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi Svetog Marka.

Među Srbima vlada verovanje koje kaže da ako je neko Đurđevdan dočekao u krevetu, što znači da će ostatak godine biti dremljiv i bolešljiv, onda bi taj trebalo i na Markovdan da odspava, jer će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Ovaj dan su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

IZVOR: YT / Духовник Библиотека

Autor: Redportal.rs

#Slava

#apostol

#sveti marko