Duga istorija najlepše beogradske crkve

Spomenik voždu Karađorđu podignut je na Kalemegdanu odmah nakon balkanskih ratova. Srušen je samo nekoliko godina kasnije od strane austrougarskih okupatora, koji su ga pretopili i želeli da na tom mestu podignu spomenik caru Franji Josifu. Oslobođenje Beograda ih je sprečilo u toj nameri, a spomenik austrijskom caru je pretopljen i od njega su izlivena 3 zvona. Najveće od njih oglašava se i danas sa Bogorodičine crkve Ružica u Beogradskoj tvrđavi.

Crkva Ružica je bila prvi objekat koji su obnovile srpske vlasti, pošto su 1867. godine Turci predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću. Iz tog perioda datira i priča o drevnoj crkvi Ružici iz srednjeg veka.

Današnja crkva Ružica podignuta je u 18. veku, za vreme austrijske vladavine Beogradom, kao barutni magacin. Po povratku Turaka u grad, magacin je ostao sačuvao i u istoj upotrebi.

Mitropolit beogradski Mihailo je prvu liturgiju u obnovljenoj crkvi Ružici služio 22. decembra 1867. godine.

Do Prvog svetskog rata crkva Ružica je bila garnizonska crkva, budući da je jedan garnizon srpske vojske bio stacioniran u neposrednoj blizini u Donjem gradu. Teško je oštećena u bombardovanjima tokom Prvog svetskog rata.

Prilikom još jedne obnove u međuratnom periodu, izrađena su dva polijeleja od metaka, sablji i čaura od granata, što je jedinstven primer u svetu. Rekonstrukciju je tada nadgledao ruski emigrant i arhitekta Nikolaj Krasnov. Na ulazu u crkvu postavljene su 2 bronzane skulpture - srpskog srednjovekovnog viteza iz vremena cara Dušana i ratnika iz ratova za oslobođenje i ujedinjenje.

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Beogradska tvrđava

#Istorija Beograda

#Priče o Beogradu

#beograd

#crkva Ružica

#kalemegdan