Čemu rok trajanja na FLAŠI VODE 🤨

Ako analiziramo flašicu vode, možemo da primetimo nekoliko stvari. Prvo. svaka flaširana voda tvrdi da je izvučena iz prirodnog podzemnog izvora, gde je bila netaknuta stotinama hiljada godina - i druga stvar koja je datum isticanja roka trajanja koji vas informiše da vam je ostalo tačno godinu dana da je konzumirate pre no što se pokvari!?

O čemu se zapravo radi? Da li je to do plastike ili kompanije ispumpavaju vodu iz zemlje par meseci preo no što će da se pokvari?

Nijedno ni drugo.

DA LI VODA IMA ROK TRAJANJA?

Flaširana vodi zaista navodi datum isticanja roka, ali ne zato što će se sama voda pokvariti. Rok isticanja se otiskuje na ambalaži u isto vreme kad i ostale informacije kao što su vreme flaširanja, fabrika koja je flaširala vodu itd. potpuno isto kao i kada te iste fabrike flaširaju gazirane sokove i druga pića.

Stoga otisnuće datume o isticanju roka da ne bi morali da imaju posebnu mašinu koja će se baviti samo flaširanom vodom - i koja će štampati flaše bez datuma isteka roka.

DA LI VODA MOŽE DA SE POKVARI?

Flaširana voda, naravno, neće se pokvariti nakon isteka roka kao i ostale namirnice. U njoj nema proteina i šećera koje mikrobi razlažu, zbog čega se hrana i "pokvari".

Međutim, ako se dugo ostavi da stoji počeće da poprima čudan ukus, jer hemikalije iz flaše počinju da prodiru u vodu.

Za flaširanu vodu se smatra da ima beskonačan rok trajanja ako se proizvodi u skladu sa standardima i ako se čuva neotvorena i na propisnom mestu.

Upravo iz tog razloga otiskivanje roka trajanja na vodu uopšte nije potrebno. Međutim dugo držanje vode može rezultirati u estetskim promenama, kao i u promeni mirisa i ukusa.

Iako navode da voda nema rok trajanja, ipak vas savetujemo da preskočite sve flaširane vode koje imaju čudan miris ili ukus, jer su u njih najverovatnije prodrle hemikalije iz ambalaže koje su u velikom broju slučajeva povezane sa izazivanjem kansera.

Autor: redportal.rs

#Neotvorena

#Pokvari

#Standardi

#fabrika

#flaširana voda

#miris

#ozmačavanje

#rok trajanja

#ukus

#užegne

#voda

#žeđ