Nedostatak formalnog obrazovanja nije im predstavljao prepreku u karijeri

Legendarni Pavle Vuisić bio je sin kraljevskog državnog činovnika i kolege Borislava Pekića. Nakon Drugog svetskog rata upisao se na Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, odakle je isključen! Naime, jedan kolega sa studija, inače omladinski partijski rukovodilac, neprilično se ponašao prema jednog koleginici. To je Vuisića navelo da ga jednog dana uplaši plastičnim pištoljem u fakultetskom toaletu. Ovaj je kasnije prijavio Pavla i tako je on isključen sa studija. Između fakulteta i puta do filma morao je da radi i različite fizičke poslove na periferiji Beograda.

Ljubiša Samardžić, deceniju mlađi od Vuisića, studirao je na istom fakultetu čak 3 godine, kada je odlučio da se prebaci na studije glume. Studije prava započeo je i Milosav Mija Aleksić, koji ih takođe nikada nije završio.

Najpopularniji jugoslovenski komičar Miodrag Petrović Čkalja započeo je glumačku karijeru još tokom Drugog svetskog rata, kao pripadnik prosvetno-kulturne sekcije jedne partizanske divizije. Upisao je studije veterine na Beogradskom univerzitetu, ali je nastavio da se bavi glumom i ubrzo dobio ulogu u prvoj seriji Televizije Beograd.

Nišlija Živojin Žika Milenković, gledaocima poznat kao Soća iz Vrućeg vetra i Garac iz Srećnih ljudi, bio je profesor književnosti.

Radmila Savićević je svojom maestralnom glumom privukla pažnju i Meše Selimovića, upravnika drame Sarajevskog narodnog pozorišta. Meša joj je ponudio angažman, ali je Radmila odbila. Ni ona nije pohađala glumačke škole.

Svoju prvu ulogu na filmu Neda Arnerić je dobila sa samo 13 godina! Upisala se na Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju u Beogradu sa 16 godina, odakle je isključena zbog zabrane da studenti glume u filmovima tokom studija, što je Neda činila budući da su joj nuđene brojne uloge. Zbog insistiranja roditelja da mora imati visoko obrazovanje, upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i diplomirala 1980. godine, paralelno baveći se glumačkim pozivom.

Mada je prvu ulogu dobio sa samo 15 godina i to u filmu Boško Buha, Dragan Bjelogrlić isprva se nije odlučio da studira glumu, već je 2 godine proveo na Građevinskom fakultetu.

Od mlađih glumaca, studije glume nisu pohađali Mirka Vasiljević, Luka Raco i Dragana Mićalović, mlađa sestra Slobode Mićalović. Ipak, Dragana se nedavno upisala na Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu, a odluku da studentski život započne u 29. godini ovako je obrazložila:

Za taj korak bilo je potrebno i dosta hrabrosti, ali smatram da su ove godine pravo vreme da studiraš glumu. Zrelije gledam na život i na svoj posao.

Autor: redportal.rs

#Dragan Bjelogrlić

#Ljubiša Samardžić

#Miodrag Petrović Čkalja

#Mirka Vasiljević

#Neda Arnerić

#Pavle Vuisić

#dragana mićalović

#mija aleksić

#Čkalja