Čerenkovljev efekat 🧐

Poseban tip svetlosti koji se emituje iz nuklearnih reaktora može da predstavlja jeftin i siguran metod pomoću kojih možemo da ociramo tumore unutar tela, sudeći prema najnovijem istraživanju objavljenom u Nature Bimedical Engineering. Tehnika koristi Černikovljev efekat, odnosno svetlost koja se okom vidi kao svetlo plava i koja tačno označava regione gde se tumori nalaze u pacijentu.

Snimanje černikovljevim efektom koristi svetlost koja nastaje kada se naelektrisane čestice, koje se kreću brže od svetlosti, propuste kroz medijum (u ovom slučaju ljudsko tkivo) što rezultira oslobađanjem svetlosti koje može da detektuje kamera. U prethodnim pokušajima da se koristi ovakav metod, premalo svetlosti je bilo generisano dok su kamere bile previše niske rezolucije da bi aadekvatno funkcionisale. Ali sada uz pomoć različitih tehnika i radom u kompletno zatvorenom prostoru oko tkiva koje se snima čini se da su istraživači uspeli da stvore pouzdan metod.

Testiranja su obavljena na 96 pacijenata, koji su imali ili se sumnjaju da imaju tumore. Istraživači su prvenstveno želeli da vide da li je njihov metod komparabilan modernim tehnikama skeniranja, poput PET skena i tomografije.

Od 96 pacijenata, metoda je proizvela dobre rezulatate kod 90% pacijenata, uspešno locirajući tumore koje bi detektovao i PET sken, kao i one koji bi bili teško uočljivi uz pomoć metoda koje trenutno posedujemo.

Zaključak istraživača je da bi ova metoda mogla da pruži daleko jeftiniju i bržu alternativu nego npr. Pet skenovi koji bi se lako mogli koristiti zajedno sa drugim metodama detekcije - posebno kod onih pacijenata koji sebi ne mogu da priušte više PET skeniranja.

Uobičajena cena jednog PET/CT skenera je oko 1,5 MILIONA DOLARA dok cena novog sistema je samo 125.000 dolara - čime bi svaka bolnica umesto jednog PET skenera mogla sebi da priušti čak 12 novih.

Novi sistem je i dalje donekle ograničen rezolucijom, ali dalji razvoj sistema bi mogao lako da ukloni i tu prepreku i pruži efikasnu alternatinu za daleko daleko manju cenu.

Autor: redportal.rs

#CET skener

#Detektovanje

#Isplativije

#Nauka

#Novi sistem

#Pristupačno

#Radijacija

#ST skeniranje

#Skeniranje

#Tumori

#bolnice

#efikasno

#jeftinije

#medicina

#rak

#Čerenkovljev efekat