Hobit je i dalje živ? 😃

Još 2003. godine arheolozi koji su bili u potrazi za dokazima migracija modernih ljudi iz Azije u Australiju sasvim slučajno naleteli su na mali, ali manje više, kompletno očuvani skelet izumrle ljudske vrste na indonežanskom ostrvu Flores - hominid je po imenu ostrva dobio ime homo florensis, ali mnogo poznatiji po svom nadimku hobit.

U početku se smatralo da je vrsta preživela do relativno skoro (po standardima antroloploga i arheologa 😄) tj. do pre oko 12.000 godina. Međutim nakon dodatnih analiza ipak je utvrđeno da je vrsta stara oko 50.000 godina.

Ipak jedan profesor u penziji sa Univerziteta Alberta navodi da ne smemo prenebregnuti i dokaze da je možda vrsta nastavila dalje da živi i da je Hobit tu među nama - ili je bar živ u nečijem sećanju.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

U članku za naučni časopis The Scientist, Gregori Fort iznosi mišljenje da su paleontolozi i drugi naučnici prenebregnuli domorodačko znanje i njihovo sećanje na tzv. ljude majmune koji žive u šumama ostrva Flores. Kako objašnjava:

Moj cilj u knjizi koju sam napisao je bio da pokušam da pronađem najbolje objašnjenje, tj. ono najracionalnije i empirički najadekvatnije. U njima sam uključio izveštaje preko 30 očevidaca sa kojima sam direktno obavio intervju. Po njihovim rečima, mogu da predpostavim da ono što oni opisuju sasvim odgovara hominidu koju je preživeo u šumama ostrva Flores do današnjeg dana.

Takođe navodi da lokalna narodnja predanja naroda Lio koji živi na ostrvu sadrže priče o ljudima koji se transformišu u životinje kao deo njihovog prilagođavanja novom okruženju. Za narod Lio ova bića su životinje, koje ne poseduju kompleksnu tejnologiju i društveno uređenje poput ljudi. Međutim i oni samo ističu tu ekstremnu sličnost sa ljudima:

Za narod Lio njihova pojava koja se može okarakterisati kao nedovršeno ljudska, je vrlo užasavajuća i problematična.

Za sada najbliže što imamo Hobitu, odnosno homo florensisu je i dalje skelet star 50.000 godina. Ali Fort insistira da se i domorodačka predanja kao i znanje trebaju uključiti u dalja istraživanja evolucije hominida.

Autor: redportal.rs

#Antropologija

#Arheologija

#Domorodci

#Hominidi

#Ostrvo Flores

#Preci

#Predanja

#hobit

#homo florensisi

#i dalje postoji

#istorija

#izumrla vrsta

#Šume

#živi