Godina kada je srpski marš svojio svet 💗

Godine 1961. Ivo Andrić je nagrađen Nobelovom nagradom za književnost. Na velikoj svečanosti u Stokholmu on je primio nagradu uz zvuke kompozicije Marš na Drinu.

Nakon toga svet je ponovo otkrio najpoznatiju srpsku pesmu i koračnicu.

Andrić je u Stokholm poneo ploču koju je čuvao, koja je već tada bila više decenija stara, jer želeo da nagradu za svoje delo Na Drini ćuprija primi upravo uz zvuke ove pesme.

Nakon ovog tzv. ponovnog debija srpske koračnice, pesma je postala ekstremno popularna u Švedskoj a potom i širom sveta. Obrade i prerade pesme su se samo ređale, jedan za drugom.

Američka pevačica Pati Pejdž je napravila obradu nazvavši pesmu Little Soldier Boy (Mali vojnik), pored nje i legendarna britanska grupa The Shadows je takođe obradila pesmu kao i mnogi muzičari iz Belgije, Holandije, Italije, Južne Afrike.

IZVOR: YouTube / Dimitris 004 & daughter

Patti Page - Little soldier boy

IZVOR: YouTube / Biljana Milinković Radaš

The Shadows - March to Drina

IZVOR: YouTube / martin zoth

Jörgen Ingmann - Drina Marsch

IZVOR: YouTube / Pairote Lohakul

Andrić je iz zaborava vratio Marš na Drinu u Srbiju, jer je posle 1945. godine ta pesma bila prećutno zabranjena kao nacionalistička, za čije izvođenje i puštanje se išlo na robiju.

Josip Broz Tito je odlučio da pesmu iskoristi za samo promociju na isti način kao što je kasnije učinio sa rokenrolom. Tako je Marš na Drinu kod nas počeo opet slobodno da se izvodi kod nas, a enormnoj popularnosti te kompozicije kod nas doprineo je istoimeni film Žike Popovića snimljen 1964. godine.

Te iste godine je i pesnik Milorad Popović Kavaja napisao i reči za koračnicu koju danas zna svako. 💗💗💗

IZVOR: Twitter / @sicveO11

IZVOR: YouTube / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Drina

#Ivo Andrić

#Na Drini ćuprija

#Priče o Beogradu

#Prvi svetski rat

#Srbija

#Stanislav Binički

#josip broz tito

#književnost

#marš na drinu

#nobelova nagrada

#srpska vojska

#stokholm