Pojedini samo nisu imali dovoljno mašte, a drugi su imali i previše

Bijelo dugme, Riblja čorba, Zabranjeno pušenje, Azra, samo su neki od muzičkih sastava iz bivše Jugoslavije, koje i danas rado slušamo. Da li ste se nekada zapitali kako su najpoznatiji bendovi sa naših prostora dobili imena?

Posle Suncokreta i Ranog mraza, Bora Đorđević se odlučio da osnuje svoj bend, isprva nazvan Bora i ratnici. Međutim, sedeći u kultnom restoranu Šumatovac, odlučili su se za drugo ime - Riblja čorba, što je u beogradskom slengu bio sinonim za menstruaciju!

Uoči svog prvog javnog nastupa 1980. godine, mladi muzičari iz sarajevskog naselja Koševo još nisu imali ime. Svega par sati pre nego što će plakati sa najavom nastupa biti pušteni u štampu, majka jednog od člana Nenada Jankovića (Neleta Karajlića) ušla je u od duvanskog dima zamagljenu prostoriju u kojoj je grupa vežbala i tada im zapretila da će na vratima napisati da tu - Zabranjeno pušenje.

Pulski hard rok bend se isprva zvao Jovo Nanovo, sve do dolaska Boška Obradovića koji mu menja ime u Atomsko sklonište.

Makedonska džez-rok-etno grupa Leb i sol svoj naziv duguje starom narodnom običaju dočekivanja gosta. Naprosto, nisu uspeli da smisle ništa kreativnije...

Svoje ime Divlje jagode duguju frontmenu Seadu Lipovaču. On je želeo da ime odražava kontrast, tako da ima nešto divlje, ali i neko blago voće, poput jagoda.

I na kraju, priča o Azri. Jedne večeri u januaru 1977. godine, Đoko Grgac - Anarhist je dobio kćerku, pa su momci slavili sa njim. Tada je Branimir Džoni Štulić izrecitovao pesmu Azra Hajnriha Hajnea, pa je ovo ime dobila i Đokova kćerka, ali i najpozntija jugoslovenska new wave grupa.

Autor: redportal.rs

#Atomsko sklonište

#Azra

#Bijelo dugme

#Džoni Štulić

#Riblja Čorba

#Zabranjeno pušenje

#dr Nele Karajlić

#ex yu

#nele karajlić