Uroš: Ova izložba omogućuje novu interpretaciju svih ovih mapa, koja nije bila moguća pre sedam godina.

U ponedeljak, 18. aprila, u Galeriji Doma kulture Studentski grad otvorena je izložba Onda porasteš a mape postanu strašne Uroša Krčadinca 😎. Ovo je izložba ilustrovanih mapa iz putopisnog romana Bantustan i premijerno predstavljanje digitalnog projekta Bantustan: Interaktivni atlas.

Umetnik i autor dela Uroš Krčadinac je na otvaranju rekao:

Ova izložba omogućuje novu interpretaciju svih ovih mapa, koja nije bila moguća pre sedam godina. Rad na ovim mapama, što se tiče crtanja, istraživanja i pisanja trajao je godinu i po dana. Od decembra prošle godine do sad sam radio na interaktivnom atlasu, tumaču za sve ove mape.

Foto: Redportal.rs/Katarina Bugarin

Maida Gruden, urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad, prisutnima se obratila rečima:

Saradnja između Uroša Krčadinca i Doma kulture Studentski grad u ovom trenutku je višeslojna. Ova izložba je korak ka tome da se jedan deo Uroševog dosadašnjeg rada, razvijen na nov način, predstavi i široj javnosti i studentima iz Studentskog grada. Na mapama koje možete videti na interaktivnom atlasu nalaze se objašnjeni svi simboli koji se dotiču ne samo putovanja u Afriku, već govore i o Balkanu, Evropi i svetu, o postkolonijalnoj ekonomiji, a takođe i o politikama identiteta, što je okosnica drugog Uroševog projekta koji on trenutno razvija u DKSG-u.

Maida Gruden je najavila  da će 5. i 6. maja biti organizovano javno vođenje kroz ovu izložbu, a 9. maja će istoričar umetnosti Lav Mrenović moderirati tribinu na kojoj će se govoriti o ovom projektu, ali i o izložbi koju će Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstaviti u junu ove godine.

Foto: Redportal.rs/Katarina Bugarin

Bantustan je objavljen 2015. kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Kao infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku, Bantustan je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti. 

Za Bantustan Uroš je nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Na izložbi su ove mape prvi put prikazane kao zidne grafike u velikom formatu 🤩.

Na izložbi je premijerno predstavljen i Bantustan: Interaktivni atlas, digitalni tumač ovih mapa, autorska književno-grafička veb-aplikacija koju je Uroš napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu. Bantustan: Interaktivni atlas sadrži objašnjenja za sve simbole na mapama – i još poneki do sada neobjavljeni komentar.

Foto: Redportal.rs/Katarina Bugarin

Izložbom Onda porasteš a mape postanu strašne Uroš Krčadinac kao učesnik umetničke rezidencije u Studentskom gradu u okviru projekta Oni žive predstavlja svoj rad široj javnosti 😎.

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umetnik, programer, pisac i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvata programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Njegov rad predstavljen je u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije, kao naučni saradnik na Univerzitetu u Beogradu i kao gostujući profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Autor: redportal.rs

#Galerija Doma kulture Studentski grad

#Izložba

#Onda porasteš a mape postanu strašne

#Uroš Krčadinac