Laser dovoljno snažan da u trenu onesposobi i rakete na udarnoj trajektoriji 😨

U februaru ove godine, američka mornarica je saopštila da je uspešno završila testiranje LLD, odnosno Layered Laser Defense tj. potpuno električno odbrambeno oružje prvi put dizajnirano i izgrađeno od strane kompanije Lockheed Martin. Cilj ovog oružja je da eliminiše ili uništi nadolaueće subsonične projektile bilo da se platforma nalazi na kopnu ili na moru.

LLD može da stvori optičko zamućenje, onemogući senzore i može da zagreje metu do tačke pucanja. Na testovima koje je sprovela Kancelarija za Mornarička istraživanja na poligonu za testiranje lasera visokog energetskog potencijala vojske SAD u Whitw Sands raketnom poligonu u Novom Meksiku, LLD je uspešno pratio i oborio i oborio više letelica, kvakoptera pa čak i ultrabrzih dronova koji su trebali da predstavljaju zamenu za krastareće rakete koji se kreću manje od brzine zvuka. Kako je izjavio šef pomorskih istraživanja admiral Lorin C. Šelbi:

Inovativni laserski sistemi poput LLD imaju potencijal da redefinišu budućnosz pomorski bitaka i operacija. Sistem predstavlja sposobnost koja će transformisati flotu, poništiti više različitih pretnji i pružiti sposobnost preciznog delovanja koje komplementarno svim našim postojećim sposobnostima.

Da bi bio tako efikasan, uređaj je opremljen sa specijalizovanom optikom da u isto vreme posmatra i prati metu, kao i sa posebnom optikom koja omogućava da se laser fokusira na različite stepene jačine. LLD takođe čini i veštačka inteligencija koja je dizajnirana da poboljša praćenje meta kao i ciljanje.

Kako pojašnjava doktor Frenk Piterkin:

Mornarica je vršila slične testove i tokom osamdesetih godina, li sa laserima baziranim na hemijskim jedinjenjima koji su dramatično teži za održavanje i predstavljaju velike logističke probleme ako bi želeli da ih primenimo u borbi. Upravo zato ti laseri nisu bili primenljivi u mornarici.

LLD sistem je kompaktini i daleko efikasniji nego svi prethodno testirani sistemi, zbog čega ga je daleko lakše primeniti u više različitih konteksta.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Dronovi

#LLD

#Lasersko oružje

#Mornarisa

#NATO

#Nauka

#SAD

#Ukrajina

#američka vojska

#laseri

#rakete

#vojska