Idejni tvorac našeg najvećeg hrama po čijem imenu ceo jedan deo prestonice nosi ime 🧐

Nema stanovnika Beograda koji ne zna gde se nalazi Banovo brdo. Nažalost malo nas zna da je taj deo Beograda dobio ime po Matiji Banu, Srbinu katoličke vere iz Dubrovnika koji je ostavio veliki trag u istoriji Srbije.

Matija Ban je došao u Beograd 1844. godine, smestivši se u veliku i luksuznu kuću koju je sam sazidao na varoš kapiji, nekadašnjoj Gospodskoj ulici broj 24, a danas Brankovoj ulici. Obrazovan i kulturan bio je prijatelj obe srpske dinastije i Obrenovića i Karađorđevića. Matiji je Srbija postala rodna gruda, i sebe je opisivao rečima da je:

Srbenda od glave do pete, kao što su bili Miloš Obilić i Kraljević Marko.

Srpska Vlada ga je slala u najpoverljivije diplomatske misije, kako bi pokrenuo rodoljube sa ciljem oslobađanja od Turaka svih južnih slovena i sa ciljem da oni prihvate Beograd i Srbiju kao lidera.

Matija Ban se u Beogradu bavio novinarstvom i domaćom i stranom politikom, ali je i pored toga napisao 12 drama i tragedija zbog čega su mu nadenuli i nadimak srpski Šekspir.

Koliko je bilo poverenje koje je uživao od strane kraljevske porodice pokazuje da je knjeginja Persida Karađorđević poverila svoje ćerke Persidu, Kleopatru i Poleksiju njemu na vaspitanje. Knez Mihajlo Obrenović ga je stalno pozivao na dvor, gde je sa njim provodio duge sate u iscrpnim političkim razgovorima o dešavanjima u svetu toga vremena.

Upravo tih godina je Matija uputio molbu opštini da kupi jedan plac zemlje na dalekoj periferiji grada, opština mu je za uzvrat poklonila plac - tačno na vrhu današnje ulice Kneza Višeslava, na kome je on podigao veliko poljsko dobro sa njivama, velikim vinogradom i letnjikovcem odakle se video ceo Beograd.

Od toga vremena to brdo na periferiji grada počinje da se zove po njegovom imenu i tako je ostalo sve do danas - Banovo Brdo.

Pored toga on je i idejni tvorac našeg najvećeg i najpoznatijeg hrama posvećenom jednom od najvažnijih kako istorijskih ličnosti Srbije, tako i svetaca Srpske Pravoslavne Crkve - Hrama Svetom Savi.

IZVOR: Twitter / @sicveO11

IZVOR: YouTube / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Banovo brdo

#Borba za oslobođenje

#Dubrovnik

#Hram svetog Save

#Matija Ban

#Obrenovići

#Oslobođenje

#Priče o Beogradu

#Sloveni

#Srbija

#Turska

#Zoran vesić

#beograd

#diplomata

#istorija

#karađorđevići