Nalazište nastavlja da otkriva neverovatne predmete

Pravo bogatstvo u kovčezima iz antičkih vremena, starih i po 2.500 godina, proteklih nedelja pronađeno je u Sakari, južno od Kaira. Može se reći da je egipatski Vrhovni savet za antikvitete time dobio premiju kada su u pitanju predmeti od arheološkog značaja.

Na nalazištu je pronađen veliki broj mrtvačkih sanduka, maski, statua i drugih predmeta koji datiraju iz V veka p. n. e. Prvi artefakti su pronađeni početkom septembra, da bi ovih dana broj pronađenih kovčega prešao 100 komada.

Pronađeni predmeti vode poreklo najverovatnije iz perioda Ptolomeja i Kasnog perioda, što će reći od 664 godine p. n. e. do 30 godine p. n. e. - izjavio je ministar za turizam i antikvitete Kalid El Anani komentarišući značaj nalaza.

IZVOR: YT / Global News

Međutim, nemaju svi kovčezi večne stanare, dok su neki ostavljeni u neobičnom stanju. Zahvaljujući savremenim tehnologijama utvrđeno je da jednoj mumiji fali mozak, ali stručnjaci pretpostavljaju da joj je izvučen kroz nos kao deo procesa mumifikacije koja se koristila u tom periodu.

U međuvremenu Smitsonijan muzej je počeo da radi na produkciji dokumentarne serije koja će biti posvećena nalazištu, dok Netfliks prikazuje strim Tajne grobnice u Sakari (Secrets of the Saqqara Tomb).

Dosadašnja otkrića svakako nisu konačna, jer su otkopavanja tek počela.

Verujem da ćemo imati još dosta otkrića na ovom nalazištu - uveravao je novinare ministar El Anani.

Tako se pokazalo da ova godina može biti baksuzna za putovanja, ali izuzetno srećna za arehologiju i istraživanje starog Egipta.

Autor: redportal.rs

#Egipat

#Sakara

#pronađeni kovčezi