Izložba će biti otvorena do 16. aprila

U Kulturnom centru Srbije u Parizu sutra će biti otvorena izložba Jasenovac. Logor smrti. Zemlja živih, tokom koje će publika u Francuskoj imati priliku da doživi jedno novo i veoma snažno iskustvo na temu logora Jasenovac, rekla je direktorka tog Kulturnog centra Natali Beljanski Popović.

Foto: mojnovisad.com/NZ

- Ova izložba predstavlja pokušaj umetnika da na jedan specifičan način oživi sećanje na žrtve i ispriča priču o ljudima sa imenom i prezimenom, a ne pruču o brojkama. Nasuprot ideji da se stradali u logorima generalizuju u brojke i na taj način postaju gotovo jedna žrtva, autor kroz osam intimnih priča otkriva žrtve Jasenovca i povezuje nas sa njima i njihovim sudbinama - rekla je Beljanski Popović za Tanjug.

Još jedna posebnost izložbe, kako je dodala, dolazi od činjenice da je autor odabrao da kroz celo iskustvo prođemo samo uz pomoć zvuka i tako sami razvijamo slike u glavi, osećamo, zamišljamo i sjedinjujemo se sa atmosferom koju je autor želeo da upijemo i doživimo.

Izložba će u Kulturnom centru Srbije u Parizu biti otvorena do 16. aprila.

Pre Pariza ta audio izložba čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, bila je organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Herceg Novom i Trebinju.

Ona donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a postavka je interaktivna i posetiocima pruža mogućnost da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Oraganizatori izložbe ocenjuju da diskurs u kome broj žrtava postaje centralni motiv – zapravo zamagljuje čitav niz činjenica i samu suštinu fenomena.

- Žrtve prikazane samo brojem, ma koliki on bio, nikada za nas tako ne postanu licnosti – jedinstveni, neponovljivi, stvarni ljudi, koji su imali svoja imena, nadanja i želje, već ostaju zaboravljeni u bezimenoj masi sakrivenoj iza brojeva u matematici otuđenja - naveli su oragnizatori.

Autor: Tanjug

#Izložba

#Kulturni centar Srbije u Parizu

#Natali Beljanski Popović

#jasenovac