Na skupu će se govoriti o uspehu ovog filma, o Bati Živojinoviću, anegdotama sa snimanja i drugim zanimljivostima

Povodom 50. godišnjice od premijernog prikazivanja filma Valter brani Sarajevo, ove srede, 6. aprila, od 19 časova će se u resoranu Walter (TC Galerija) održati tribina na kojoj će učestvovati više govornika koji će pričati o ovom ostvarenju iz različitih uglova, najavljuju iz organizacije ocog događaja.

Biće reči o uspehu ovog filma (sa posebnim osvrtom na Kinu), o Bati Živojinoviću, anegdotama sa snimanja i drugim zanimljivostima vezanim za ovo kultno ostvarenje.

Foto: promo/ NZ

Događaju će prisustvovati:

Igor Galo, glumac, reditelj i producent – igrao je ulogu Mališe i jedini je živi glumac iz plejade vrhunskih glumaca koji su igrali u filmu

Dr Nele Karajlić, muzičar, književnik i scenarista

Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka, a 24 godine je bio na čelu Jugoslovenske kinoteke

Miljko Živojinović, sin Bate Živojinovića

Foto: promo/ NZ

Tokom događaja će biti prikazani video i foto-materijali sa snimanja filma, a biće izloženi i radovi mladog slikara Pavla Maksimovića, koji je, iako ima samo 21 godinu, inspiraciju za pop-art dela pronašao baš u ovom filmu i vrednostima koje promoviše.

U prilogu šaljem najavno saopštenje i zanimljive činjenice o filmu, kao i fotografije iz privatne arhive porodice Živojinović.

"Više od filma"

Kultni film Hajrudina Krvavca drži rekord po broju gledalaca jednog filma proizvedenog na području bivše Jugoslavije – za 50 godina fim je dokumentovano pogledan više od 11 milijardi puta.  

Osim u bivšoj Jugoslaviji, film je postigao neverovatan uspeh u Kini. Zapravo Valter je bio prvi strani film koji se posle kulturne revolucije prikazivao u Kini, a popularnost ovog filma ne jenjava, jer se Valter i dalje prikazuje na nacionalnoj kineskoj televiziji povodom državnih praznika.

Foto: promo/ NZ

Svoju antologijsku ulogu u ovom filmu je odigrao Velimir Bata Živojinović, koji u Kini i dan danas ima kultni status. 

Valter brani Sarajevo je uzbudljiv, akcioni, špijunski film o sarajevskim ilegalcima injihovom vođi, partizanskom obaveštajcu Vladimiru Periću Valteru.

Film jesnimljen 1972. godine u režiji Hajrudina Krvavca, a po scenariju Đorđa Lebovića, Mome Kapora, Hajrudina Krvavca i Save Pređe, dok je producent filma bio Hidajet Čalkić.

Naslovnu ulogu tumačio je Bata Živojinović kao Valter, dok su u ostalim ulogama igrali vrhunski jugoslovenski glumci: Rade Marković, Ljubiša Samardžić, Dragomir Bojanić Gidra, Neda Spasojević, Pavle Vujisić, Slobodan Dimitrijević Lobi, Igor Galo, Stevo Žigon, Faruk Begoli, Relja Bašić, Etela Pardo, Voja Mirić, Vladan Holec, Davor Antolić, Boro Begović, Eugen Verber, Miralem Zupčević, Rudi Alvađ, Ramiz Sekić, Demeter Bitenc, Husein Čokić, Dragan Stipić, Zoran Belić, Ranko Gučevac, Jozo Lepetić, a kao epizodista se po prvi put na filmu pojavljuje Emir Kusturica. Pored jugoslovenskih igrali su i nemački glumci: Hanjo Hase, Rolf Remer, Vilhelm koh Hege, Herbert Kefer, Fred Delmar i Helmut Šrajber.

Foto: promo/ NZ

Koliki je uticaj ostvario ovaj film govore i činjenice da je u Sarajevu otvoren muzej "Valter brani Sarajevo”, u Mladenovcu se održava filmski festival “Valter” kao omaž Bati Živojinoviću, dok je Ahmet Muminović autor stripa po filmu, čije je kinesko izdanje, verovali ili ne - prodato u osam miliona primeraka. 😲

Iza filma su ostale poznate i opaske Strijelac zove Kondora, Čekam te u pet kraj Begove džamije, Vazduh trepti kao da nebo gori, Diese StadtW ist Walter (Ovaj gradje Valter, prim. prev.).

Autor: redportal.ra

#Diese Stadt ist Walter

#TC Galerija

#Walter

#dr Nele Karajlić

#nele karajlić

#valter brani sarajevo