Knjige koje su bile zabranjene i cenzurisane

U Švedskoj se nalazi jedna od najzanimljivijih biblioteka na svetu. Specifična je po tome jer se u njoj nalaze isključivo knjige koje su zabranjene, ili su to bile nekada, koje su cenzurisane ili pak sistematski uništavane.

Autori tih knjiga su ljudi pomalo kritičnih biografija, uglavnom zatvorenici ili oni koji su doživeli neku vrstu progona. Svaka knjiga ima naznačeno na sebi zbog čega joj je mesto u toj biblioteci. Uvek postoji razlog zabrane ili cenzure, godina kada se to desilo, i poneka reč o autoru.

U ovoj biblioteci se mogu naći takođe i zabranjena muzika, pozorišni komadi i druge vrste umetnosti.

Biblioteka je dobila ime Davit Isak, po novinaru eritrejsko-švedskog državljanstva, koji je od 2001. godine i zatvoru u Eritreji bez suđenja zbog javne kritike režima. Godine 2003. počastvovan je Nagradom za slobodu izražavanja, koju dodeljuju Reporteri bez granica u Švedskoj.

Zanimljivo da se među knjigama nalazi i Hari Poter, koji je zbog promocije okultizma zabranjen u nekim delovima SAD i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Još je zanimljivija priča Satanskih stihova autora Sulmana Rudžija, koji je zbog ove knjige pogubljen, jer je predstavio Muhameda na način koji milioni muslimana u svetu nije prihvatilo.

Autor: redportal.rs

#Hari Poter

#biblioteka

#zabranjenih knjiga

#švedska