Video sam da je pao na položaj terorista, koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha.

Pilot Života Đurić rođen je 11. aprila 1963. u Ćupriji, u porodici Velimira Đurića. Nakon osnovne škole odlazi u Mostar u Vojnu vazduhoplovnu školu, a zatim školovanje nastavlja na Akademiji u Zemuniku kraj Zadra i 2 godine u Podgorici.

Nakon završene akacdemije službu vojnog pilota je započeo 1986. na aerodromu Petrovec kraj Skoplja. Nakon 6 godina boravka u Skoplju, eskadrila je premeštena u Kraljevo.

Tadašnji komandant 98. puka, a danas general Sreto Malinović je opisao šta su raditi 2. dana bombardovanja.

- Prve ratne noći pista u Lađevcima nije pogođena, bombe su pale između nje i stajanke. Ujutru smo krenuli u napad na komande, kampove i kasarne OVK. U našim kopnenim jedinicama bili su vazduhoplovni oficiri za navođenje, takođe piloti, dok se u komandi u Prištini nalazio vazduhoplovni oficir za vezu koji se koristio samo u krajnjoj nuždi ili ako oficir na zemlji proceni da napad ugrožava naše jedinice.

General Malinović je osetio da sa Žikom mora posebno razgovara. Kazao mu je ono što je ponavlja milion puta - da čiste glave mora u avion.

Pilot Đurić je samo odgovorio:

- Pa matori valjda znaš mene.

Dok je preletao područje Glogovca primetio je bazu OVK, komandno mesto i skladište, koje je uništio sa dve bombe. Nastavio je let prema unapred određenom cilju i u jednom trenutku, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje.

Pilot Slobodan Dimovski, Životin drug iz generacije, "klasić", koji ga je tada pratio na zadatku, ispričao je:

- Leteli smo iznad ispresecanog terena, u uslovima otežane navigacije na samo pedesetak metara relativne visine. Sunce je bilo na zalasku. Planine na granici s Albanijom već su pravile senke. Đurić je već izvršio dejstvo, bio je u manevru nagore kada je pogođen. Video sam da je pao na položaj terorista, koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha.

Po rečima Životine supruge, komandant Đurić nije želeo živ u ruke neprijatelju.

Imao je 2 dece, sina Aleksandra i ćerku Anu.

Poginuo je u rejonu Glogovca na Kosovu i Metohiji, 25. aprila 1999. Sahranjen je u Paraćinu.

IZVOR: YT / drkucalo2

Autor: Redportal.rs

#Kosmet

#komandant

#pilot

#rat

#života đurić