Sa Milanom Mladenovićem osnovao nekoliko kultnih bendova

Novi talas predstavlja jednu od najpoznatijih muzičkih era sa ovih prostora. Rok muzika je obeležila nekoliko decenija kulture bivše Jugoslavije i stvorila mnoštvo kultnih bendova koji se slušaju i dan danas.

Jedan od "pokretača" ove ere je i Ivica Vdović Vd, bubnjar koji je sa Milanom Mladenovićem osnovao Limunovo drvo bend još dok su bili gimnazijalci. Svirao je i u bendu Suncokreti čiji su članovi bili i Bora Đorđević i Bilja Krstić.

Ostao je zauvek popularan po svom neverovatnom osećaju za ritam i zvuk jer je, kako se priča u muzičkim krugovima u Beogradu, prvi koji je doneo ritam mašinu u Beograd tadašnje Jugoslavije i napravio pravu revoluciju u rok muzici.

IZVOR: TW / @Vdaekv

Sa Milanom Mladenovićem i Dušanom Kojićem Kojom osniva Šarlo Akrobatu 1980. Bend iako nije kratkog daha, oko godinu dana, ubrzo je postao vrlo popularan "novi zvuk" rok scene bivše Jugoslavije.

IZVOR: YT / svetozarvujkov

Beograd je vrlo brzo prepoznao talenat i uz to je krenula i slava i stvoren imidž o tadašnjem Šarlu Akrobati. Ipak Vd je imao specifično mišljenje povodom svog novonastalog imidža.

- Imidž je za mene jedna dosta tužna reč koja me uvek podseti na to da je rokenrol postao roba - rekao je Ivica Vdović u intervjuu.

Ostatak možete pogledati u snimku ispod. 👇🏻

IZVOR: YT / EX YU ARHIV

Bend se već 1981. godine razišao i nakon toka Koja osniva poznatu Disciplinu Kičme dok Milan i Vd osnivaju Katarinu II, koja će nakon 1985. kada ih je Vd napustio zbog zdravstvenih problema promeniti ime u Ekatarinu Veliku (EKV). Već u prvom sastavu Katarine II su bili i Margita Stefanović, Bojan Pečar i Gagi Mihajlović.

Ivica Vdović je preminuo 1992. od posledica zaražavanja HIV-om.

Autor: redportal.rs

#Ivica Vdović Vd

#Katarina II

#Muzika

#ekv

#novi talas

#rok

#šarlo akrobata