Knjiga koja na popularan način predstavlja mnoge interesantne i manje poznate podatke o znamenitim ličnostima

Nakon knjige Sabor junaka, u kojoj se nalaze priče iz naše bogate i burne prošlosti, pre svega iz perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka, priređivač Petar Žebeljan nam u knjizi Sabor srpskih velikana predstavlja graditelje modernog srpskog identiteta u periodu između 1848. i 1918. godine 📜🧐.

Knjiga koja nam na popularan način predstavlja mnoge interesantne i manje poznate podatke o znamenitim ličnostima je neka vrsta leksikona ili imenika, odnosno azbučnika na čijem je kraju dat popis svih ličnosti.

Uz Srbe, u ovom izuzetno važnom periodu naše istorije istakli su se i pripadnici drugih naroda koji su ugrađivali svoje znanje, emocije i energiju u preobražaj srpskog društva i pomogli mu da izgradi svoj nacionalni i kulturni identitet.

- U vreme pandemije bez velike potrebe nisam izlazio iz kuće. To je stvorilo mogućnost da se osamim i ponovo pročitam davno prelistavane knjige, ali i da se zainteresujem za nova saznanja naših istoričara o znamenitim Srbima iz druge polovine 19. veka i prvih decenija 20. veka. Kada je čovek mlad, zanosi se poezijom, a kada je stariji, raste interesovanje za prošlost svog naroda i drugih naroda, jer u prošlosti se nalaze odgovori na mnoga pitanja o tome kako živeti u vremenima koja su pred nama, posebno pred mladim ljudima - rekao je autor povodom izlaska knjige.

Petar Žebeljan (1939) rođen je u Perlezu. Gimnaziju je završio u Zrenjaninu, a jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Skoro sve vreme radio je u novinarskim redakcijama Radio Beograda.

Knjigu Sabor srpskih velikana možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Laguna

#Petar Žebeljan

#Sabor srpskih velikana

#bookish

#knjiga