Kolekcija slika prve polovine 20. veka danas sadrži 189 dela od 87 različitih autora

Izložba Simbol(i) grada: remek – dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice autora Stevana Martinovića otvorena je danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Navedena postavka premijerno je predstavljena u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci u aprilu 2021. godine.

Kako je naveo autor Martinović, kompletna kolekcija je otkupljena i tom prilikom identitet umetnosti je pronađen na veoma bogatom tržištu umetnina.

Autor je zahvalio na gostoprimstvu domaćinu Domu vojske Srbije i Medija centru Odbrana i istakao da je ponosan što je izložba velikog obima sada u ovoj značajnoj ustanovi.

Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Fenomeni lokalnog muzeja, koji je sakupljanjem remek-dela stvorio zbirku nacionalnog karaktera i grada što je svoj status ostvarivao pomenutom kolekcijom, bili su okosnica izložbe u Smederevskoj Palanci.

Recenziju ovog projekta potpisao je profesor Dragan Bulatović, koji je uz prigodan govor i detaljnu analizu umetničkih dela, zvanično otvorio današnju izložbu.

Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Postavka je bila izložena nedavno u Beogradu, u Galeriji RTS do 31. januara.

Kolekcija slika prve polovine 20. veka danas sadrži 189 dela od 87 različitih autora, gde spadaju i Sava Šumanović, Moša Pijade, gotovo svih najznačajnijih predstavnika srpskog modernizma.

Do danas izdvojile su se tematske celine koje obuhvataju predstave čoveka, ratno slikarstvo, pejzaže, mrtve prirode, religiozno slikarstvo.

Radovi su slikani na platnu, lesonitu, dasci, ili papiru, ali prisutan je i značajan broj grafika i bakroreza, što jasno svedoei o različitim tehnika kojima su umetnici stvarali.

Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Zaokružena u mnogim segmentima, ova zbirka u svom preseku pokazuje jasnu liniju razvoja razlieitih modernizama u Srbiji sa kraja 19. i početkom 20. veka, od realizma, impresionizma, simbolizma, preko kubizma, akademizma, sve do ekspresionizma i ranih nagoveštaja nadrealizma.

Direktor Medija centra Odbrana potpukovnik Biljana Pašić podsetila je da je te godine u Domu Vojske Srbije otvorena izložba Mač i pero – Živko Pavlović, akademik i general, a da su u palanačkom Narodnom muzeju predstavljena odabrana dela iz bogate zbirke Doma Vojske Srbije u okviru izložbe ,Poetika i sudbina 20. veka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Video: Tanjug/NZ

- Svevremenske i opšteljudske poruke koje nam ovi autori šalju kroz neprolazno blago koje su nam ostavili, utkane su u tradiciju jednog naroda i simbolizuju njegovu potrebu da stvara neprolazne vrednosti. Upravo zato, simboli, kao jedna od terminoloških odrednica postavke pred nama, vidljivi su u svakom od ovih dela koja istinskog poklonika umetnosti ostavlja bez daha - istakla je potpukovnik Biljana Pašić.

Autor: Tanjug

#Biljana Pašić

#Doma Vojske Srbije

#Dragan Bulatović

#Simbol(i) grada

#Stevan Martinović

#dom vojske