Roman Estoril Dejana Tiago-Stankovića

Nakon značajnog međunarodnog uspeha, roman Estoril dobija novo izdanje u Laguni 📜📗.

Preveden na velike svetske jezike, i preporučena lektira u Portugaliji, prvi roman Dejana Tiago-Stankovića je priča o Drugom svetskom ratu, u kojoj se oslikavaju oaza prividnog mira u neutralnoj zemlji i isprepletene ljudske sudbine.

Smešten u luksuzni hotel Palasio u mondenskom letovalištu Estoril nedaleko od Lisabona, koji je tokom Drugog svetskog rata usled portugalske neutralnosti bio stecište mutnih radnji obaveštajnih službi zaraćenih strana, ali i izbeglica iz svih krajeva Evrope, Estoril je divan i potresan roman o egzilu, podeljenoj lojalnosti, strahu i preživljavanju. Gosti hotela su špijuni, pali kraljevi, pisci, nacisti, američke diplomate i Jevreji bez državljanstva, a portugalska tajna policija pažljivo nadzire posetioce, trudeći se da niko ne ugrozi neutralnost njihove zemlje 🧐. Među likovima su Crnjanski, Aljehin, Antoan de Sent Egziperi ali i Duško Popov, dvostruki agent, poreklom s naših prostora, kojeg će upoznati Ijan Fleming i po uzoru na njega osmisliti lik Džejmsa Bonda.

- Svaka reč, svaki opis u romanu oslanjaju se na istorijske izvore - rekao je Tiago-Stanković.

Foto: Redportal.rs/Dušan Todorović

Autor je 8 godina češljao arhive, stare novinske članke i odavno zaboravljene knjige. Bio je čak i u arhivima britanske tajne službe MI6, gde je imao uvid u Popovljev dosije.

Roman je dobio i sjajne kritike u prestižnim svetskim medijima, pa tako Sunday Times prenosi:

Epizode ove knjige, od lažnih izveštaja koje je Popov na brifinzima predavao nemačkim obaveštajcima do Aljehinove strašne smrti, izvanredne su. Izuzetna knjiga.

European Literature Network je za Estoril napisao:

Fascinantan portret vremena kada se u Evropi ratovalo i ginulo, a suprotstavljene strane su mogle da sede jedna pored druge u kazinu, baru ili restoranu, uprkos krvavim sukobima koji besne napolju.

Roman Estoril možete pronaći od četvrtka, 24. februara, u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Dejan Tiago-Stanković

#Estoril

#Laguna

#bookish

#knjiga