Priča o Jugoslaviji, o njenim slavnim ličnostima, književnicima, umetnicima, ali i knjiga o Peteru Handkeu i njegovom angažmanu u Srbiji

Prijateljstvo dva autora Skota Abota i Žarka Radakovića učvrstilo se zajedničkim interesovanjem za Petera Handkea – pisca knjiga koje prevode i junaka njihovih zajedničkih knjiga.

Knjiga o prijateljstvu, Radakovićeva biografija koju ispisuje Abot, ujedno je i priča o Jugoslaviji, o njenim slavnim ličnostima, književnicima, umetnicima, ali i knjiga o Peteru Handkeu i njegovom angažmanu u Srbiji 📜📘🤩.

Handkeova „zloglasna“ knjiga Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine ili Pravda za Srbiju počinje okupljanjem družine: pisac bi za saputnika pozvao Žarka Radakovića, jednog od svojih prevodilaca na srpski koji se, međutim, povukao u „neku samoodabranu zamračenost“, te da bi stupio u kontakt s njim, obraća se „poslednjem prisnom prijatelju koji mu je preostao, jednom mormonu, daleko u američkoj državi Juti“. Reč je o Skotu Abotu, Radakovićevom dobrom prijatelju još od 1984. godine, kada su u Tibingenu zajedno pohađali doktorske studije nemačke književnosti. Pet godina kasnije ovo prijateljstvo učvrstilo se kada su putovali zajedno u južnu Austriju i Sloveniju, tragovima Handkeove knjige Ponavljanje. Tako je nastala njihova prva zajednička knjiga Ponavljanja. Prijateljstvo je konačno sazrelo 1998, kada su se Radaković i Abot pridružili autoru knjiga koje su preveli i junaku njihovih knjiga na putovanju po istočnoj Bosni 🧐.

Skot Abot opisuje i slavi to prijateljstvo ispisujući biografiju Žarka Radakovića, njegovo odrastanje u Jugoslaviji, njegovo druženje i blisku saradnju sa umetnicima poput Marine Abramović, Ere Milivojevića, Julija Knifera, Nine Pops ili sa književnicima poput Davida Albaharija i Aleksa Kaldijera, ali pre svega sa Peterom Handkeom. Žarko Radaković izvodi ovo prijateljstvo kao što se performans izvodi, u skladu sa svojim književnim postupkom koji ne opisuje stvarnost, nego je proizvodi u smislu Handkeovog „unutrašnjeg sveta spoljašnjeg sveta unutrašnjeg sveta“, koji je Radaković doveo do krajnosti.

Knjiga o prijateljstvu u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Knjiga o prijateljstvu

#Laguna

#bookish

#knjige