Izdvajaju se značajni naslovi

Tradicionalno, određeni filmovi mogu se pogledati samo na FEST-u i neće se prikazati kasnije u bioskopima 🎥🎬 . Na ovogodišnjem 50. FEST-u izdvajaju se značajni naslovi čije će prikazivanje biti priređeno isključivo na projekcijama u okviru festivala. Među naslovima koji se mogu pogledati samo na FEST-u naći će se:

🎬 Pica od sladića - film nominovan za nagradu Oskar za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario, koji je režirao Pol Tomas Anderson, a u kome igraju, između ostalih: Šon Pen, Tom Vejts, Bredli Kuper.

Foto: Redportal.rs/Promo

🎥 Dan majke - drama koja dolazi iz Velike Britanije, prikazana na festivalu u Kanu. Zapažene uloge tumače: Olivia Kolman, Kolin Firt, Glenda Džekson.  Rediteljka je Eva Hason. U ovom ostvarenju radnja se dešava na proleće 1924, kada mlada sobarica Džejn radi kod Nivensovih, para koji je izgubio sina na ratištima Prvog svetskog rata. Ona ima ljubavnu aferu sa Polom, sinom Nivensovih komšija, koji se vratio sa fronta i ima snažan osećaj krivice preživelog.

Foto: Redportal.rs/Promo

📍 Irsko-britansko-poljski film Vuk sa Lili Rouz Dep i Džoržom Mekajem govori o Džejkobu koji  veruje da je vuk zarobljen u ljudskom telu. Kada ga porodica pošalje na lečenje, on biva podvrgnut ekstremnim oblicima terapije. Nakon što upozna misterioznu devojku, koja misli da je divlja mačka, i dok njihovo prijateljstvo prerasta u zaljubljenost, Džejkob je pred izazovom: da li da se odrekne pravog sebe zbog ljubavi? Film je prikazan na festivalu u Torontu.

Foto: Redportal.rs/Promo

🌛 Rumunski film Plavi mesec, koji je osvojio Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu, režirala je Alina Grigore. U ovom ostvarenju glavni lik je Irina koja se bori da stekne visoko obrazovanje,  i da pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u svojoj porodici.

Foto: Redportal.rs/Promo

 🚀 Crvena raketa -  komedija o životima na margini američkog društva. Reditelj, scenarista i montažer je Šon Bejker. Ovaj film je imao zapažena prikazivanja na festivalima u Kanu i San Sebastijanu,  bavi se porno glumcem Mikijem, koji je propao u Los Anđelesu i odlučuje da se vrati u rodni gradić u Teksasu, ali tamo niko nije srećan što ga ponovo vidi.

Foto: Redportal.rs/Promo

🎬 Američka drama Džokej ovenčana je nagradama na festivalima, među kojima su  specijalno priznanje žirija za glumu (Klifton Kolins Mlađi) na Sandens festivalu i Specijalno priznanje na festivalu u Cirihu. Klint Bentli je scenarista, reditelj i producent ovog ostvarenja. Film govori o iskusnom jahaču Džeksonu Silvi, koji je izdržao decenije trka na konjičkoj stazi, a zbog pogoršanja zdravlja suočava se sa poslednjom sezonom u ovom sportu. Uz pomoć Rut i novog konja koji obećava, Džekson počinje da se priprema za poslednje  prvenstvo u karijeri, razmišljajući o svom nasleđu.

Foto: Redportal.rs/Promo

😎 Film iz Nemačke Ispovest varalice Feliksa Krula režirao je Detlev Buk, koji takođe potpisuje i scenario. Ovo je ekranizacija istoimenog romana Tomasa Mana. Radnja se odvija u Parizu, početkom 20. veka. Feliks Krul je zgodan mladić koji ima izuzetan dar da se transformiše i prilagodi kako bi ostvario cilj da dosegne višu društvenu lestvicu. Dok radi u luksuznom hotelu on se upliće u ljubavni trougao u kojem spoznaje najveću priliku da napreduje.

Foto: Redportal.rs/Promo/FEST

😬 Ruski film Alekseja Germana Kućni pritvor prikazan je na brojnim festivalima, među kojima su Kan i Karlovi Vari. U ovom ostvarenju univerzitetski profesor David kritikuje gradsku administraciju na društvenim mrežama. Umesto da se istraže gradonačelnikovi poslovi, David biva optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor. Međutim, on ostaje prkosan i neće da se izvini. Kako se suđenje približava, otvara se pitanje ima li nade da David dobije ovu bitku protiv Golijata. Germanov film stiže na FEST po 2. put, posle filma Dovlatov, u kome je glumio naš Milan Marić.

Foto: Redportal.rs/Promo/FEST

📜 Film iz Hrvatske Zbornica rediteljke Sonje Tarokić osvojio je nagradu u Karlovim Varima - Specijalno priznanje glavnog žirija, i Specijalno priznanje Ekumenskog žirija, kao i Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji na festivalu u Zagrebu. U ovom ostvarenju, suočena sa restrikcijama školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima u osnovnoj školi, nova pedagoškinja Anamarija, puna entuzijazma, ulazi u borbu sa problematičnim profesorom istorije, nesvesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Foto: Redportal.rs/Promo

💙 Makedonski film Sestre, u režiji Dine Duma, osvojio je nagradu na festivalu u Karlovim Varima - Specijalno priznanje u programu East of the West. Film se bavi aktuelnom temom -  tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Jedne noći na žurki snimaju Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako ima intimne odnose sa Majinom dugotrajnom simpatijom. Jana ubeđuje Maju da objavi video-snimak i kada on postane viralan, Elenin život je uništen.

Foto: Redportal.rs/Promo/FEST

✨ Francuski film rediteljke Antoanete Bule Moja noć prikazan je na festivalima u Veneciji, Torontu, Sao Paulu i Gentu. Govori o Marion koja ima 18 godina. Nakon što je bila ispunjena tugom zbog gubitka sestre, dostigla je godine u kojima oseća potrebu za slobodom. Jedne noći, kreće na vožnju ulicama Pariza i upoznaje impulsivnog Aleksa.

😈 Film iz Austrije Lucifer osvojio je brojne nagrade na festivalima: Lokarno - nagrada kritike; Ostin - najbolji glumac (Franc Rogovski); Sidžes - najbolji glumac (Franc Rogovski) i najbolja glumica (Suzan Jensen). Film je zasnovan na istinitoj priči. Johanes, mladić sa mentalnim sposobnostima deteta, živi povučeno u austrijskim Alpima sa majkom, bivšom narkomankom a sada bogobojažljivom ženom. Kada investitor počne da otkupljuje zemlju oko njih da bi izgradio žičaru, njihov svet se okreće naglavačke sa tragičnim posledicama.

Foto: Redportal.rs/Promo/FEST

🎬 Rumunski film Neukaljana osvojio je brojne nagrade na festivalu u Veneciji u okviru programa Dani autora: nagradu za režiju, za scenaristkinju mlađu od 40 godinam, nagradu “Luiđi de Laurentis” za najbolji debitantski film. Režiju potpisuju Monika Stan i Džordž Čiper-Lilemark. U ovom filmu nakon što joj uhapse momka narkomana, Darija na nagovor roditelja odlazi na rehabilitaciju i pokušava da se odrekne heroina. Na klinici, njena nepokolebljiva odanost partneru čini je izuzetnom u očima muškaraca i spasava je od seksualnog pritiska.

Foto: Redportal.rs/Promo/FEST

🎥 Kučka, pogrdan naziv za ženu - slovenački film u režiji Tijana Zinajić ovenčan je sa 7 nagrada Vesna na Slovenačkom filmskom festivalu (najbolji film, scenario glavna ženska uloga, sporedna ženska uloga, scenografija, kostim i nagrada publike za najbolji film. U ovom filmu slikarka Eva živi punim plućima: puši, pije, povremeno se drogira, zabavlja se, ali ne nalazi inspiraciju za slikanje. Shvata da bi trebalo da promeni način života pa se obraća za pomoć pretraživaču na internetu.

Foto: Redportal.rs/Promo/FEST

🤯 Dokumentarni film Oleg otkriva neverovatnu životnu priču Olega Vidova, koji je rođen u komunističkoj Rusiji. Vidov je sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca SSSR-a. Međutim, nikakva slava nije mogla da ga spase od političkog sistema koji je pokušavao da kontroliše njegov život. Bio je na crnoj listi i prećeno mu je smrću zbog čega je bio primoran da prebegne na Zapad. U ovom filmu pojavljuju se brojni poznati filmski stvaraoci iz Srbije, među kojima su: Milena Dravić, Tanasije Uzunović, Merima Isaković i Veljko Bulajić.

Ulaznice za FEST mogu se nabaviti na prodajnim mestima Ticket Vision-a i onlajn na sajtu Tickets.rs (za projekcije u Kombank dvorani i Domu omladine), kao i na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju: Kombank dvorana, Dom omladine, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Cineplexx Galerija, Cineplexx Ušće, Jugoslovenska kinoteka - Uzun Mirkova, Bioskop Fontana.

Autor: redportal.rs

#FEST

#film

#filmovi