Inspirisan istinitim događajem koji se odigrao u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji

Dugoočekivani film Mrak u režiji Dušana Milića imaće srpsku pretpremijeru 26. februara u okviru glavnog takmičarskog programa 50. FEST-a 🎬🎥.

Radnja drame/psihološkog trilera Mrak inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice, koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

Foto: Redportal.rs/Yana Lozeva

- Ovo je priča o zlu koje ne može biti razdvojeno od našeg bića. Moji junaci žive u iskonskom strahu od mraka, od onoga što ih čeka kada padne noć. I posle skoro dvadeset godina od pogroma 2004. Srbi na Kosovu i Metohiji žive u strahu. Mrak je metafora tog straha - izjavio je reditelj Dušan Milić.

Film Mrak, srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija je složena filmska priča o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji u kojoj glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kent, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočević, Slaviši Čurović, Slađani Bukejlović.

Foto: Redportal.rs/Mihail Georgiev

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

Foto: Redportal.rs/Kiril Prodanov

Film Mrak Dušana Milića osvojio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru.

IZVOR: YT / MRAK FILM

Autor: redportal.rs

#FEST

#Mrak

#film