Srpski kralj, Milutinov sin, Dušanov otac

Stefan Uroš III Nemanjić, poznatiji kao Stefan Dečanski, rođen je kao sin kralja Milutina i Jelene Teter. Po istorijskim izvorima Stefan Uroš III rođen je u vanbračnoj zajednici oko 1275.

Oko 1308. mladi kraljević Stefan Uroš III dobija na upravu oblast Zetu. Ubrzo se ženi bugraskom princezom Teodorom, ćerkom bugarskog kralja Smilca. U braku su dobili sinove Dušana, Dušicu i ćerku Jelenu.

Oko 1313. dolazi do pomirenja dvojice braće, kraljeva Dragutina i Milutina, mladi Stefan smatra da je njegovo pravo nasledstva prestola ugroženo. Nakon nekog vremena diže pobunu protiv svog oca kralja Milutina. Kad je vojska uhvatila Stefana i odvela pred kralja Milutina, Stefan ga je molio da mu oprosti. Kralj Milutin bio je preke naravi, pa je ovaj postupak smatrao izdajom, te je naredio da se Stefan odvede u Skoplje, oslepi i pošalje za Carigrad.

Stefan u Carigradu ostaje 7 godina, kralj Milutin osećajući kraj, dozvoljava Stefanu da se vrati u Srbiju. Po crkvenom učenju, posle 5 godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, a potom je i darovao veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju.

Foto: Wikipedia.org/wikipedia

Po smrti prve žene Teodore, ženi se Marijom Paleolog i sa njom je imao dvoje dece. Ovaj brak Stefanu je osigurao ostnak na prestolu. Kako se istorija ponavlja, njegov sin Stefan Dušan je posle bitke kod Vlebužda 1331. digao pobunu protiv Stefana jer nije dopustio da vojska pohara osvojene teritorije. Dan posle Dušanovog krunisanja, 11. novembra 1331. umire kralj Stefan Dečanski.

Srpska pravoslavna crkva ga je proglasila za sveca i proslavlja se 24. novembra po Gregorijanskom kalendaru.

Zašto Sveti Mrata? Nekada je Srpska pravoslavna crkva na taj dan slavila Svetog Martina. Srbi su njegovo ime skratili u Mrata.

IZVOR: YT / Mimine Priče

pročitajte još

Žene kralja Milutina

Autor: redportal.rs

#car dušan

#nemanjići

#stefan dečanski